Stora protester i och utanför Myanmar

Tusentals personer demonstrerade på flera håll i Myanmar på söndagen i vad som beskrivs som den blodigaste på flera dagar.

Myanmarier i Taiwan demonstrerar mot militärjuntan.

Myanmarier i Taiwan demonstrerar mot militärjuntan.

Foto: Chiang Ying-ying/AP/TT

Hälsa och sjukvård2021-05-02 12:13

Men det var inte bara i Myanmar människor gav sig ut på gatorna för att protestera mot militärjuntan som tog makten i en statskupp den 1 februari. Myanmarier utanför landets gränser var också ute och protesterade i vad arrangörerna kallar för "Myanmars globala vårrevolution".

Säkerhetsstyrkor i Myanmar öppnade eld mot demonstranter på ett antal platser i landet och det finns uppgifter om att flera personer skjutits ihjäl. Enligt det oberoende mediet Myanmar Now sköts två personer till döds i staden Wetlet.

Över 700 människor har dödats sedan kuppen i februari och Myanmars civila ledare Aung San Suu Kyi sitter fängslad sedan dess.

Den politiska krisen i kombination med pandemin gör att nära halva Myanmars befolkning, 25 miljoner människor, riskerar att leva i fattigdom 2022, har FN:s utvecklingsprogram (UNDP) varnat för. Utvecklingen riskerar att gå tillbaka till 2005 års nivåer – då militären också styrde.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!