Den 13 mars, en fredag, stängde skolorna i Finland på grund av coronakrisen. Vågen av åtgärder för att stoppa smittspridningen svepte över Europa och Finland valde som många länder att stänga skolorna, för alla.
För Wilma Holmqvist, nyss fyllda 14 år, tog vardagen en ny vändning med hemundervisning och uppgifter via nätet när hennes Kungsvägens högstadieskola i Nickby i landskapet Nyland stängde.
– Alla elever har haft en egen dator från skolan, den fick vi vid terminens start. Skoluppgifterna skickades till oss, berättar hon på telefon.
Hon funderar på vad som var lättast med distansundervisningen och svarar sedan att matematikuppgifterna nog var enklast att göra hemifrån.
– Svårast var huslig ekonomi, då vi skulle klara av uppgifter som att laga mat, städa och sådant. Men det gick bra också, jag kunde ta en bild på maten och skicka in.
Upptäcktsresa i garderoben
Vardagen vägdes upp av långa samtal via telefon med de två bästa kompisarna, och stundtals promenader med de två "då vi försökte hålla avstånd".
– Och så har jag sytt om mina kläder, gått igenom garderoben och ändrat om, jag tog en av mammas klänningar och sydde till två linnen.
Sömnaden ledde även till nytta, nu när Wilma och de andra eleverna återvänder till Kungsvägens skola för två veckors undervisning innan sommarlovet börjar. Det enda som krävdes var några gamla lakan som klipptes sönder:
– Det första munskyddet jag sydde blev för litet, men sedan blev det bra. Så jag har sytt till mina kompisar också, berättar Wilma Holmqvist som tar bussen en mil från Söderkulla till skolan.
Tristess och tv-serier
Det har funnits oro för att det blir trångt i bussen, men då gymnasieeleverna har fortsatt skolstängt bedömer man att det inte är ett smittskyddsproblem. På den första skoldagen möttes Wilma Holmqvist och de andra utomhus på skolgården, för att undvika närhet.
Så var även fallet på många andra skolor i Finland på torsdagen. Bilder som bland annat finländska Yle publicerar visar barn som köar med rejäl distans till varandra för att komma in i sina skolbyggnader.
Utmaningarna till trots ger eleverna den nu avslutade distansundervisningen gott betyg, enligt en undersökning som Åbo universitet gjort med 50 000 elever på 400 skolor. Den genomsnittliga eleven har klarat undervisningen bra och mindre mobbning är en positiv effekt, rapporterar nyhetsbyrån SPT. Men koncentrationssvårigheter och oro över den egna psykiska hälsan har förekommit.
Tid för eftertanke
För Wilma Holmqvist innebar skolpausen tid för tristess, tv-serier och – eftertanke.
– Att vara beredd på vad som än händer, säger hon.
Och så kom döden något närmare i vardagen, även om hon tack och lov inte har drabbats av förluster bland sina närmaste.
– Döden är lite mer skrämmande. Men man tänker inte så mycket på det, säger hon, lägger sedan till:
– Min bästa kompis morfar dog, mycket plötsligt.