Tobaksjättar beskylls för jordanskt bolmande

Fler än åtta av tio män i Jordanien röker eller använder andra nikotinprodukter, vilket gör jordanierna till världens mest rökande folk. Experter och aktivister skyller på en aggressiv tobakslobby – och spår en framtida folkhälsokatastrof.

En man puffar på en vattenpipa på ett kafé i Amman. Bilden är från 2014. Arkivbild.

En man puffar på en vattenpipa på ett kafé i Amman. Bilden är från 2014. Arkivbild.

Foto: Mohammad Hannon/AP/TT

Hälsa och sjukvård2020-06-27 20:50

På många håll i världen – inte minst Europa och USA – för rökare en allt mer tynande tillvaro. I Jordanien är läget ett helt annat. Monarkin i Mellanöstern har världens högsta andel rökare, enligt en undersökning av landets regering 2019.

Fler än åtta av tio jordanska män röker eller använder andra nikotinprodukter regelbundet, visar studien, som gjordes i samarbete med Världshälsoorganisationen (WHO). Tar man bort e-cigaretter och andra produkter är andelen fortfarande 66 procent för män och 17 procent för kvinnor. Landet går därmed om Indonesien, som länge har haft den föga smickrande globala förstaplatsen vad gäller tobaksanvändning.

Förebådar katastrof

Nu slår experter larm.

– Siffrorna är farligt höga och förebådar en framtida folkhälsokatastrof, säger Firas al-Hawari, läkare på King Hussein Cancer Center i Amman, till The Guardian.

Den brittiska tidningen har gjort en undersökning om de stora tobaksbolagens verksamhet i Jordanien, där reglerna kring lobbying är betydligt mindre stränga än i väst. Bland annat konstaterar man att lobbyister från British American Tobacco (BAT) och andra företag regelbundet lägger sig i debatten om reglering av tobaksprodukter, i en utsträckning som antirökningsaktivister anser är opassande.

Experter bekymrade

Även folkhälsoexperter är bekymrade för tobaksbolagens agerande.

– De här företagen fortsätter att utöva så mycket politisk makt de kan i rika länder, men de är mer framgångsrika i länder med lägre inkomstnivåer, där de kan verka i det fördolda och köra över det civilsamhälle som finns, säger Rima Nakkash, lektor i folkhälsa vid American University of Beirut, till The Guardian.

Tobaksjättarna BAT, Japan Tobacco International (JTI) och Philip Morris International ska alla ha deltagit vid möten där regler för e-cigaretter diskuterats, däribland gällande nikotinhalt och förpackningsutformning, enligt dokument som tidningen har tagit del av. Det bekräftas av prinsessan Dina Mired, en av medlemmarna i den jordanska kungafamiljen.

– Tobaksbolagen satt vid bordet mitt emot oss. De vände sig mot varenda standard, säger hon.

Philip Morris: Helt lagligt

Både tidigare och nuvarande regeringstjänstemän har slagit larm om de nära banden mellan jordanska politiker och tobakslobbyister. Men företagen slår ifrån sig.

"Våra kontakter med regeringsföreträdare i Jordanien och på annat håll är i enlighet med lagen. Dessutom håller vi oss inom ramen för våra egna internationella standarder, som är striktare än många länders lagar", skriver Philip Morris i ett uttalande till The Guardian och försvarar sin rätt att delta i den demokratiska processen precis som vilket annat företag som helst.

Fakta: Jordanien

Jordanien är ett av arabvärldens mest välmående länder, med en hög utbildningsnivå och en förhållandevis välfungerande sjukvård.

Landet är en monarki, vars kungafamilj anses härstamma direkt från profeten Muhammed. På senare år har styret i Amman blivit allt mer kritiserat för de djupa klassklyftorna och den politiska ofrihet som råder i landet.

Mer än halva Jordaniens befolkning utgörs av palestinier.

Källa: Landguiden/UI

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!