Trump flyttas till sjukhus – "förebyggande åtgärd"

USA:s president Donald Trump ska flyttas till ett militärsjukhus sedan han smittats med coronaviruset. Trump genomgår en syntetisk antikroppsbehandling i kampen mot viruset – och uppges vara "trött men vid gott mod".

Donald Trumps tidigare kommunikationschef Hope Hicks reste tillsammans med presidenten så sent som i onsdags.

Donald Trumps tidigare kommunikationschef Hope Hicks reste tillsammans med presidenten så sent som i onsdags.

Foto: Alex Brandon/AP/TT

Hälsa och sjukvård2020-10-02 03:20

Sent på fredagskvällen, svensk tid, kom beskedet att Trump flyttas till militärsjukhuset Walter Reed. Trump ska stanna på sjukhuset under de kommande dagarna som en förebyggande åtgärd, skriver Reuters.

På fredagen offentliggjorde Trumps pressekreterare Kayleigh McEnany ett uttalande av presidentens läkare Sean Conley där han konstaterar att Trump är "trött men vid gott mod". Conley skriver också att Trump genomgår en "syntetisk antikroppsbehandling mot covid".

Melania Trump har enligt samma uttalande "endast huvudvärk och svag hosta".

Donald Trumps kampanjstab hade vid det laget redan meddelat att hans "samtliga valmöten kommer för tillfället att ställas in eller hållas digitalt".

Tillhör riskgrupp

På fredagen skulle Trump ha rest till Florida, och bland annat ha hållit ett kampanjevenemang på flygplatsen Orlando Sanford. Resan har nu strukits från presidentens officiella schema. Senare kom också beskedet att det i stället för presidenten blir vicepresident Mike Pence som deltar i ett planerat grupptelefonmöte om "covid-19-stöd till sårbara seniorer".

Förutom resandet är läkarnas bedömning att Trump ska kunna "fortsätta utföra sina plikter utan avbrott medan han återhämtar sig", skriver Conley.

Donald Trump är i farozonen för att drabbas hårt av viruset eftersom han dels är 74 år, dels är överviktig. Enligt de senaste resultaten av hans hälsoundersökningar, som publicerades i juni, har Trump ett BMI över 30.

Tidigare, under torsdagen lokal tid, sade Trump i en intervju med tv-kanalen Fox News att hans tidigare kommunikationschef Hope Hicks, som numera arbetar för återvalskampanjen, har bekräftats smittad. Hicks är en nära rådgivare till presidenten och beskrivs ofta som en del i hans inre krets.

Smittspårning

Hicks färdades med Trump på presidentplanet Air Force One så sent som i tisdags, i samband med debatten i Cleveland inför valet den 3 november. Hon ska även ha rest i en helikopter tillsammans med presidenten från ett kampanjmöte i Minnesota i onsdags, något som fångats på bild och rört upp känslor i sociala medier, då Hicks inte bar munskydd. Det är dock oklart huruvida paret Trump smittats av Hicks eller någon annan.

Sedan det blivit känt att Trump och hans hustru smittats har Vita huset påbörjat smittspårning, skriver Reuters. Trump har under veckan träffat mängder av människor och ska ha deltagit i ett möte med kampanjdonatorer i New Jersey sedan det var känt att Hope Hicks testat positivt.

Som president blir Trump regelbundet testad för covid-19, sjukdomen som orsakas av viruset sars-cov-2. Hur ofta testerna genomförs är dock inte känt.

Om Trump inte kan jobba är det i första hand vicepresident Pence som träder in. Pence och hans hustru Karen har testat negativt, meddelar en talesperson enligt medier.

Även utrikesminister Mike Pompeo har testat negativt. Han uppges dock inte ha träffat Trump på flera veckor. Pompeo är i Europa, och ska enligt planen resa till Asien i nästa vecka – men efter Trumps testsvar är det osäkert om den resan blir av.

Biden inte smittad

Demokraternas presidentkandidat Joe Biden skriver på Twitter att han och hans hustru Jill önskar presidentparet ett snabbt tillfrisknande.

"Jills och mina tankar går till president Trump och USA:s första dam Melania Trump för ett snabbt tillfrisknande. Vi kommer att fortsätta att be för presidentens och hans familjs hälsa och säkerhet", skriver Biden som själv testade sig under fredagen. Testet visade att varken Biden eller hans fru är smittade, enligt flera amerikanska medier.

USA är ett av de länder som har drabbats hårdast under coronapandemin, som föga förvånande är en viktig valfråga. Hittills har drygt sju miljoner fall bekräftats i landet, och över 200 000 personer har avlidit.

Fakta: Opinionsläget inför valet i USA

Om det vore val i dag skulle republikanen Donald Trump få 42,9 procent av rösterna och demokraten Joe Biden 50,1 procent, enligt politiksajtens Real Clear Politics sammanställning av aktuella mätningar.

USA:s komplicerade valsystem, där väljare i varje delstat röstar på elektorer som i sin tur utser presidenten, gör dock att valet i själva verket avgörs i några få så kallade vågmästardelstater, som Florida, Pennsylvania, Ohio, Michigan, Wisconsin, North Carolina och Arizona. För närvarande leder Biden i samtliga av dessa stater, med varierande marginal.

Källa: Real Clear Politics


Fakta: Ledare som fått covid-19

Brasiliens president Jair Bolsonaro bekräftades coronasmittad den 7 juli. Bolsonaro hade tidigare beskrivit viruset som "en liten influensa".

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson insjuknade i slutet av mars, och lades in på sjukhus drygt en vecka efter det att han testats positivt. Johnsons tillstånd förvärrades snabbt, och han lades in på en intensivvårdsavdelning. Efter sitt tillfrisknande sade Johnson att han hade varit så dålig att det hade gjorts upp en nödplan för den händelse att han skulle avlida.

EU:s chefsförhandlare i brexitfrågan, Michel Barnier, testade positivt den 19 mars. Han återvände till jobbet efter omkring en månads sjukfrånvaro.

Burundis då avgående president Pierre Nkurunziza avled i juni. Enligt officiella källor dog Nkurunziza av en hjärtattack, men då han insjuknade kort efter det att hans hustru flugits till ett sjukhus i Kenya för att behandlas för covid-19 spekulerade många i om han i själva verket dog i samma sjukdom.

Källa: The Independent

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!