Bolsonaro, som av sina motståndare kritiseras hårt för att inte ta coronapandemin på allvar, har de senaste veckorna talat om att tvinga borgmästare och guvernörer att lyfta lokala virusrestriktioner. Han har också uttalat sig om att militären står redo att följa hans order om "det skulle uppstå problem", utan att precisera vad han syftar på.
Bland demonstranterna i de olika tågen syntes flera banderoller med stöd för ett militäringripande.
– Vi måste röja upp i Brasilien så att presidenten kan styra, säger 63-åriga Elenir Ritonni som demonstrerade i São Paulo.
Virtuella tal
Presidenten talade till sina anhängare via videolänk.
– Det brukade vara så att det viftades med röda flaggor på 1 maj, som om vi vore ett socialistiskt land. Jag är glad att se gröna och gula flaggor runt om i landet, och folk som verkligen arbetar, sade Bolsonaro.
Samtidigt deltog oppositionsföreträdare, både till höger och vänster, i ett gemensamt virtuellt protestmöte. Bland talarna fanns den tidigare socialdemokratiske presidenten Luiz Inácio Lula da Silva, som styrde landet 2003–2010, och hans företrädare, mittenhögerpolitikern Fernando Henrique Cardoso.
"En sorgens dag"
– Detta är en sorgens 1 maj för vårt lands arbetare, en dag då vi sörjer de 400 000 liv som tagits av covid-19, varav många fallit offer för Bolsonaro-regeringens vägran att köpa de vaccin som erbjudits, sade Lula.
I veckan inledde en senatskommission en utredning av regeringens hantering av pandemin, som väckt skarp kritik från många experter. Det totala antalet dödsfall som kopplas till pandemin i Brasilien, med 212 miljoner invånare, passerade 400 000 i torsdags. Omkring 190 personer per 100 000 invånare har avlidit vilket är en av de högsta dödssiffrorna per capita i världen.
Den senaste ökningen av smitta tros delvis bero på att en mer smittsam variant som först upptäcktes i Amazonas fått stor spridning i landet.