Tysk minister: Vi måste stänga ned samhället

Tyskland behöver strängare och rikstäckande restriktioner för att stävja den omfattande smittspridningen, anser landets hälso- och sjukvårdsminister Jens Spahn. –Vi behöver definitivt en lockdown, säger han.

Tysklands hälso- och sjukvårdsminister Jens Spahn (till höger) och smittskyddsmyndigheten RKI:s chef Lothar Wieler (i bakgrunden) vid fredagens presskonferens.

Tysklands hälso- och sjukvårdsminister Jens Spahn (till höger) och smittskyddsmyndigheten RKI:s chef Lothar Wieler (i bakgrunden) vid fredagens presskonferens.

Foto: Michael Sohn/AP/TT

Hälsa och sjukvård2021-04-09 12:03

För närvarande får nära 4 500 covid-19-patienter intensivvård runt om i Tyskland, enligt Spahn, som konstaterar att sjukvården snart riskerar att bli överbelastad.

Även chefen för smittskyddsmyndigheten RKI, Lothar Wieler, varnar för ett "massivt" tryck på sjukhusen de kommande veckorna, och beskriver läget som "väldigt, väldigt allvarligt". Precis som i många andra länder domineras smittspridningen i Tyskland av den brittiska virusvarianten, som både är mer smittsam och dödligare än tidigare varianter.

– Intensivvårdsavdelningarna fylls på i rasande takt, säger Wieler.

Inställd konferens

Tyskland är en federation, och regeringen i Berlin har begränsade möjligheter att på egen hand införa rikstäckande restriktioner. Förbundskansler Angela Merkel håller därför regelbundna samråd med delstaternas ledare, ett beslutsforum som på senare tid fått allt mer kritik för att vara ineffektivt och därtill konstitutionellt tvivelaktigt.

En konferens med Merkel och de sexton ministerpresidenterna som var planerad till måndag har ställts in, erfar public service-kanalen ARD. Det är oklart huruvida den skjutits upp till ett senare tillfälle eller inte blir av alls.

Regeringen planerar i stället att lägga fram ett lagförslag om att en så kallad "nödbroms" slår till direkt när antalet covid 19-fall i ett visst område går över 100 per 100 000 invånare under en sjudagarsperiod, enligt Der Spiegel. Detaljerna diskuteras nu av regeringen, innan förslaget läggs fram i förbundsdagen.

Kritiserade partiledare

Ett beslut om en sådan nödbroms har redan fattats av Merkel och delstatsledarna, men förbundskanslern har varit missnöjd med hur reglerna implementeras. I slutet av mars gick Merkel ut i tv och sågade sin nyvalde partiledare Armin Laschet på bästa sändningstid för hans hantering av pandemin i landets mest folkrika delstat Nordrhein-Westfalen, som han leder.

Laschet själv svarade att de regler som trädde i kraft i förra veckan är i linje med det som bestämts. Sedan dess har han dock slagit an en annan ton, och lagt sig närmare Merkels syn, med krav på en "bro-lockdown" under två-tre veckor, till dess att vaccinationstäckningen blivit bättre och smittspridningen minskar.

Sedan pandemins början har Tyskland, med 83 miljoner invånare, rapporterat 2,9 miljoner fall av covid-19. Fler än 78 000 personer har avlidit.

Fakta: Covid-19 i Tyskland

Tyskland, som har 83 miljoner invånare, klarade sig relativt väl genom pandemins första våg. Under hösten ökade dock antalet nya fall och dödsfall kraftigt, något som föranledde en mycket svår situation runt jul, då den andra vågen nådde sin kulmen.

Efter några veckors nedgång tog smittspridningen åter vid i mitten av februari, och i början av mars konstaterade smittskyddsmyndigheten RKI att Tyskland nu befinner sig i den tredje vågen. En förklaring till det försämrade läget är att den smittsamma brittiska virusvarianten tar över allt mer, precis som i Sverige.

Sedan pandemins början har 2,9 miljoner fall bekräftats i Tyskland. Fler än 78 000 personer har avlidit.

Källa: RKI.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!