Tyskar vänder Merkels parti ryggen – CDU i kris

Munskyddskorruption, vaccinkritik, och frågetecken kring färdriktningen när Angela Merkel går i pension. Med mindre än ett halvår till tyska valet befinner sig regeringspartiet CDU i kris – och väljarstödet rasar.

Tysklands förbundskansler Angela Merkels sista mandatperiod går mot sitt slut.

Tysklands förbundskansler Angela Merkels sista mandatperiod går mot sitt slut.

Foto: Markus Schreiber/AP/TT

Hälsa och sjukvård2021-03-31 05:17

Ett år efter det att covid-19 lamslog världen är tyskarna trötta på restriktioner. Många tycks dock vara minst lika trötta på det parti som mer än något annat får skulden för den tyska coronahanteringen: kristdemokratiska CDU.

Förra våren var bilden en annan. Smitto- och dödstalen såg bättre ut än i de flesta andra västländer, och både förbundskansler Angela Merkel och hennes partikollega hälsoministern Jens Spahn åtnjöt stort förtroende för hanteringen av pandemin.

Men det var då. Sedan april i fjol har den kristdemokratiska unionen (CDU/CSU) tappat var tredje väljare, visar jämförelser av opinionsundersökningar. Den senaste veckan har tre mätinstitut placerat de två systerpartierna på 25-26 procent, till skillnad från strax under 40 procent för mindre än ett år sedan.

Kopplat till pandemin

Skälen är flera – men många hänger ihop med pandemin, enligt Johanna Schnabel, doktor i statsvetenskap vid Freie Universität i Berlin.

– Vaccinationskampanjen har fått en trög start, och besvikelsen bland tyskarna är stor. Provtagningen med snabbtester kom i gång senare än utlovat. Och Merkel får allt svårare att driva sin vilja igenom gentemot delstaternas ledare, säger hon till TT.

Den så kallade munskyddsaffären tidigare i år, kretsande kring kristdemokratiska politiker som otillbörligen (och möjligen olagligen) tjänat storkovan i samband med offentliga upphandlingar har beskrivits som CDU:s djupaste kris på många år.

Spahn ett sänke

Även hälsoministern Spahn har blivit ett sänke, efter att tidigare ha varit en av regeringens mest omtyckta medlemmar. Den inflytelserika tidskriften Der Spiegel gick nyligen så långt som att dubba honom till "minister för coronahaveriet".

– Han är inte längre den stora krishanterare som han tidigare framstod som, och kritiken mot honom tilltar, säger Schnabel.

Med mindre än ett halvår kvar till förbundsdagsvalet hopar sig problemen för CDU och dess nyvalde ledare Armin Laschet. Den närmaste tiden ska partiet enas med sina bayerska kolleger i CSU om vem som ska bli unionens kanslerskandidat – den så kallade k-frågan.

Fördel Söder

Laschet är långt mindre populär hos väljarna än CSU:s Markus Söder, och flera CDU-politiker har redan uttalat stöd för att låta den skälmske bayraren fronta unionen i valet.

Oddsen för att Söder går segrande ur striden torde ha förbättrats ytterligare i söndags, då Merkel på bästa sändningstid näpste Laschet för hans hantering av covid-19 i Tysklands folkrikaste delstat Nordrhein-Westfalen, som leds av CDU-basen. Söder, å sin sida, står bakom Merkels krav på striktare regler och mer samordning.

– Att Merkel så öppet kritiserar Laschet minskar nog hans chanser avsevärt, säger Schnabel.

"Vill ha klarhet"

Ett annat bekymmer för CDU är att man nu behöver fiska väljare både i mitten och till höger. Partiet är en bred kyrka, men den förflyttning mot mitten som skett under Merkels ledning har stött bort delar av den konservativa väljarkåren, som nog gärna hade sett affärsmannen Friedrich Merz som CDU-ledare i stället för Laschet.

Samtidigt har förbundskanslern lockat till sig unga kvinnor och andra som tidigare inte röstade på CDU i särskilt hög utsträckning. Jakten på högerväljare måste nu vägas mot risken att förlora dessa grupper när Merkel lämnar scenen.

I den kristdemokratiska gruppen i förbundsdagen är missnöjet utbrett, uppger en välplacerad partikälla. Många ledamöter är besvikna och vill nu att partiledningen går till botten med situationen.

"Folk vill ha klarhet i de uppkomna skandalerna", skriver personen i ett meddelande till TT.

Armin Laschet, ordförande för tyska Kristdemokraterna (CDU), kämpar i motvind.
Armin Laschet, ordförande för tyska Kristdemokraterna (CDU), kämpar i motvind.
Bakgrund: Kohls och Adenauers parti

CDU (Christlich Demokratische Union Deutschlands) är Tysklands kristdemokrater, och ett av de två partier som traditionellt dominerat tysk politik (det andra är socialdemokratiska SPD).

CDU leddes mellan år 2000 och 2018 av Angela Merkel. På listan över tidigare partiledare finns bland andra förbundsrepublikens förste ledare Konrad Adenauer och återföreningskanslern Helmut Kohl.

Efter Merkels avgång som ordförande tillträdde Annegret Kramp-Karrenbauer, som dock blev kortvarig på posten. I januari valdes Armin Laschet, ministerpresident i Nordrhein-Westfalen, till ny partiledare, efter att med relativt knapp marginal ha besegrat den mer konservative kandidaten Friedrich Merz.

Politiskt är CDU ett brett, allmänborgerligt parti med en kristen grundsyn. Partiet förespråkar "social marknadsekonomi" (soziale Marktwirtschaft) och finns representerat i alla tyska förbundsländer förutom Bayern, där man har ett valtekniskt samarbete med CSU, som ofta ligger något till höger om CDU.


Fakta: Opinionsläget

CDU/CSU: 26 procent

SPD: 18 procent

Die Grünen: 21 procent

FDP: 10,5 procent

Die Linke: 7 procent

AFD: 11 procent

Övriga: 6,5 procent

Fakta: Insa-Meinungstrend/Bild (29/3)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!