– Att dela med sig av tillgängliga överflödiga doser är ett minimum, säger Henrietta Fore och lägger till att det behövs omedelbart för att minska vaccingapet mellan rika och fattiga länder.
Omkring 44 procent av de 1,4 miljarder vaccindoser som hittills getts världen över har givits i höginkomstländer som står för 16 procent av världens befolkning. På andra änden av inkomstskalan har bara 0,3 procent av vaccindoserna givits i de 29 länder med lägst medelinkomst, som står för 9 procent av befolkningen på planeten.
Om de sju G7-länderna – USA, Frankrike, Italien, Japan, Kanada, Storbritannien och Tyskland – kan dela med sig av 20 procent av sina vaccintillgångar under sommarmånaderna innebär det 153 miljoner doser till det globala vaccinsamarbetet Covax, enligt Fore.
Och det är möjligt för de sju G7-länderna och EU att göra det, och samtidigt uppfylla sin åtaganden gentemot de egna befolkningarna, enligt en studie från brittiska Airfinity.
WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus uppmanade tidigare länder att undvika att ge vaccin till barn och tonåringar, och i stället donera doserna till Covax. Programmet beräknar att man kommer att ha 190 miljoner doser färre i juni än vad man räknat med, om inte situationen förbättras.
Förutom rättvisefrågan så finns det risk att nya, mer dödliga eller mer smittsamma varianter av viruset uppstår om det tillåts cirkulera i världens fattiga länder.
– Vi är oroliga över att den dödliga ökningen i Indien är en förebud om vad som kommer att hända om de varningarna fortsätter att negligeras, sade Tedros.