I ett kort framträdande säger Trump att USA inte längre kan stödja organisationen. Han hänvisar bland annat till att WHO inte genomfört reformer som USA krävt.
– Vi har specificerat vilka reformer som måste genomföras och har varit i direkt kontakt med dem, men de har avstått från att agera, säger Trump.
Presidenten hävdar också att Kina har total kontroll över WHO, och understryker att Kina inte betalar lika mycket som USA till organisationen.
– Världen behöver svar från Kina (om coronapandemin), fortsätter Donald Trump som upprepar sina tidigare anklagelser om att Kina vilselett omvärlden om coronaviruset.
– Döden och förstörelsen går inte att beräkna, säger Trump i en direkt attack mot Peking.
Allvarlig upptrappning
Utspelet mot Kina ska ses som en allvarlig upptrappning, enligt Frida Stranne, statsvetare och forskare vid Högskolan i Halmstad med inriktning på amerikansk politik.
– Det krävs oberoende utredningar för att avgöra vad som har hänt i förloppet med pandemin. Här tar president Trump eget initiativ att peka ut Kina, det är klart att det är en del av de konfliktupptrappningar som leder till spänningar.
Tonläget mellan USA och Kina har skruvats upp ordentligt de senaste veckorna. Och där finner Trump också stöd i de breda leden i det republikanska partiet, poängterar Stranne.
Dessutom finns det också en viss misstro bland republikaner mot internationella organisationer, mot FN och mot olika internationella avtal.
– En av få saker han har fått medhåll för i sin utrikespolitik är att han har fört en tuffare linje mot Kina.
Vill utse syndabock
Att utse en syndabock kan också gynna Trumps kommande presidentvalskampanj.
– Han vill gärna inte se något eget ansvar i att han skulle agerat oaktsamt eller inte tagit pandemin på allvar. Som en del av hans kommande kampanj under valåret verkar det viktigt att skuldfrågan läggs utanför hans administration.
Det är ett stort bakslag för den internationella gemenskapen att USA nu drar sig ur WHO, säger Stranne.
– WHO är en oerhört viktig organisation, oavsett eventuella misstag är det viktigt för världen att fortsätta samarbetet och efter en utvärdering få göra om eller göra rätt inför nästa pandemi.
Trump säger att den amerikanska finansieringen av WHO i stället ska gå till andra organisationer framöver.
USA var WHO:s största finansiär. I fjol stod landet för omkring 15 procent av organisationens budget med över 400 miljoner dollar i stöd. Det amerikanska ekonomiska stödet till WHO frystes i april med hänvisning till att organisationen påstods ha misskött hanteringen av coronaviruspandemin.