Slutsatsen att smittspridningen nu går ner bygger på data från 46 av WHO:s 47 medlemsländer i Afrika, då organisationen haft problem med att få uppgifter från Tanzania. Senga Ngoy betonar att avvikelser förekommer men säger att den generella bilden, som även bygger på rapporter från sjukhus och myndigheter, är positiv och nedåtgående.
– Men den allmänna trenden påverkas naturligtvis av situationen i länder med många fall. Så när antalet fall minskar i hårt drabbade länder som Nigeria, Algeriet och Sydafrika, som de gör nu, går kurvan ner.
Tidiga åtgärder
Sydafrika är det femte hårdast drabbade landet i världen sett till antalet smittade i absoluta tal. Över hälften av de 1,2 miljoner fall som konstaterats i Afrika har diagnostiserats i landet längst i söder. Vid utbrottet i mars stängdes stora delar av det sydafrikanska samhället ner och försäljning av alkohol och tobaksprodukter förbjöds – förbud som nu hävts.
Att kontinenten i stort drabbats förhållandevis lindrigt, med 28 000 konstaterade dödsfall i covid-19, tillskriver Ngoy att flera länder införde rätt åtgärder i rätt tid. Och det handlade inte enbart om att stänga skolor och arbetsplatser och begränsa medborgares rörelsefrihet.
– Många länder började med screening av inresande redan innan inhemska fall konstaterats. Det gjorde det lätt att isolera personer med symtom och smittspåra dem de varit i kontakt med, säger han.
Organisation viktig
Den positiva utvecklingen till trots hyser både Ngoy och WHO:s Afrikachef Matshidiso Moeti farhågor för en andra våg av smittspridning när nu ekonomier och samhällen häver restriktioner.
– När länderna öppnar sina ekonomier krävs ökad vaksamhet, säger Moeti enligt nyhetsbyrån AFP.
Och även om spridningen av covid-19 har avtagit på de flesta håll så ökar antalet smittade på några platser. Det rör sig om bland annat Namibia, Etiopien, Zambia och Zimbabwe – länder som behöver extra insatser.
– Covid har lärt oss att resurser inte är allt. Man behöver organisation och det är avgörande att få med sig lokala samhällen, särskilt i tidiga faser av ett utbrott, säger Senga Ngoy.
– Flera av de tidiga utbrotten skedde i rikare områden i afrikanska storstäder. Det gav oss tid att införa smittbegränsande åtgärder i stadsdelar där folk bor mer tätt. Det har hjälpt, även om så klart inte alla följer våra råd.