Nya Zeelands tidigare premiärminister Helen Clark, och Liberias tidigare president Ellen Johnson Sirleaf ska leda panelen som ska utreda WHO:s arbete. Tillsammans presenterade de under torsdagen en lista med ytterligare elva medlemmar.
– Vi ska lära oss allt vi kan om pandemins tidigaste fas, den globala spridningen, hälsopåverkan, ekonomisk och social påverkan, och hur den har kontrollerats och mildrats, säger Helen Clark.
Rapport om ett år
På listan finns Mexikos tidigare president Ernesto Zedilla, Storbritanniens tidigare utrikesminister David Miliband, och Colombias före detta finansminister Mauricio Cardenas.
Utöver tidigare politiska ledare finns också läkare och hälsoarbetare, som den kinesiske Sars-läkaren och professorn Zhong Nanshan, en tidigare chef för Läkare utan gränser, och två personer som lett insatser mot aids och malaria.
Panelen ska mötas var sjätte vecka från och med denna månad fram till april nästa år, och presentera sina resultat för WHO:s ledning i oktober nästa år. Beslutet att tillsätta en panel antogs av WHO:s medlemsstater i maj.
Kritik från USA
Pandemin har hittills smittat minst 26 miljoner människor och lett till över 860 000 dödsfall. USA:s president Donald Trump har kritiserat WHO:s roll i krisen, och anklagat organisationen för att stå för nära Kina och för att inte ha gjort tillräckligt för att ifrågasätta Kinas agerande när viruset började spridas.
WHO:s generalsekreterare Tedros Adhanom Ghebreysus har avfärdat anklagelserna och sagt att organisationen har hållit världen informerad. Under onsdagen sade USA att landet inte kommer att betala de 80 miljoner dollar, motsvarande nästan 700 miljoner kronor, som man är skyldig WHO. Istället ska pengarna gå till att betala delar av landets nota för FN.