Ny virusvariant upptÀckt i Kina

Ett 30-tal personer i Kina har smittats med en ny variant av henipaviruset. Enligt kinesiska forskare har viruset spridits frÄn djur till mÀnniska, men det kan ocksÄ smitta mellan mÀnniskor.

Flyghundar, en sorts fladdermus, hör till djuren som bÀr pÄ henipavirus som nu upptÀckts hos mÀnniskor i delar av Kina. Arkivbild.

Flyghundar, en sorts fladdermus, hör till djuren som bÀr pÄ henipavirus som nu upptÀckts hos mÀnniskor i delar av Kina. Arkivbild.

Foto: Paul Kleiven/AP/TT

HĂ€lsa2022-08-10 11:28

De rapporter om smittade som nu kommit handlar om patienter i Shandong- och Henanprovinserna belÀgna i östra respektive centrala Kina. Totalt har omkring 35 fall upptÀckts, men ingen ska Ànnu ha blivit allvarligt sjuk.

Det nya viruset, langya henipa, tillhör en familj henipavirus som man sedan lÀnge vetat Àr farligt för mÀnniskor. Virusen förekommer framför allt hos djur i Bangladesh, Malaysia och Australien men regelbundet rapporteras det om mindre utbrott bland mÀnniskor.

– Virus i den hĂ€r familjen kan vara extremt farligt för mĂ€nniskor eftersom de kan angripa hjĂ€rnan och orsaka encefalit, hjĂ€rninflammation. Det Ă€r svĂ„rt att sĂ€ga hur stor dödligheten Ă€r eftersom underlaget Ă€r för litet för att dra bra slutsatser, sĂ€ger Ali Mirazimi adjungerad professor och virusforskare pĂ„ Karolinska institutet.

Milda symtom

De nyupptÀckta fallen i Kina har beskrivits i den vetenskapliga tidskriften New England Journal of Medicine. Enligt artikeln har de smittade inte haft kontakt med varandra och troligen smittats pÄ olika platser.

Av totalt 35 upptÀckta fall har 26 uppvisat symtom. Det allra vanligaste Àr feber men Àven matthet, hosta, muskelvÀrk, huvudvÀrk och illamÄende har förekommit.

– Eftersom de flesta som testas för henipavirus troligen har sökt sjukvĂ„rd för att de mĂ„r dĂ„ligt sĂ„ kan det finnas mĂ„nga som blir smittade men bara fĂ„r lindriga förkylningssymtom men som inte provtas och registreras. Det har vi lĂ€rt oss frĂ„n corona att samma virus kan ge vitt skilda symtom.

Flera av henipavirusen finns hos bland annat fladdermöss och sprids frÄn dem till andra djur. NÀbbmöss, getter och hundar hör till de djur som konstaterats kunna bli smittade. Hur smittan överförs frÄn djur till mÀnniska Àr inte helt klarlagt men enligt Ali Mirazimi handlar det sannolikt om nÀra kontakt. Han pÄpekar att kunskapen om vilka djur som bÀr just langya henipa och hur det smittar Àr bristfÀlliga.

Förkylda grisar

– Grisar som smittas av nipavirus, som Ă€r en variant av henipavirus, fĂ„r luftvĂ€gssymtom och dĂ„ kan det överföras till mĂ€nniskor som finns nĂ€ra djuren. Men det kan ocksĂ„ överföras mellan mĂ€nniskor Ă€ven om det inte verkar överföras sĂ„ lĂ€tt. Troligen handlar det om smitta via kroppsvĂ€tskor, sĂ€ger han.

Det finns inga lÀkemedel eller vaccin mot henipavirus i dag, dÀremot pÄgÄr det forskning. Men den som befinner sig i Sverige behöver inte oroa sig enligt Ali Mirazimi.

– Den som reser till Malaysia, Bangladesh eller vissa regioner i Kina bör dĂ€remot vara uppmĂ€rksam pĂ„ symtom, sĂ€ger han.

Enligt Smittskyddsmyndigheten i Taiwan kommer man nu att utveckla analyserna för att följa en eventuell smittspridning av viruset.

Fakta: Smitta frÄn djur till mÀnniska

Henipavirus Àr en zoonos, en smitta som kan överföras mellan djur och mÀnniska.

Bland de djur som rapporterats kunna bÀra viruset finns fladdermöss, nÀbbmöss, getter och hundar.

Den nyupptÀckta langya henipa, Àr ett henipavirus som i sin tur tillhör familjen paramyxoviridae.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!