Beslutet att klassa smittspridningen av apkoppor som ett internationellt hälsonödläge togs efter att WHO under lördagen kallat till extramöte.
Trots en oenig expertkommitté sade WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus att han agerade utslagsröst i frågan om att höja klassificeringen.
Enligt nyhetsbyrån AP är det första gången en chef för WHO på egen hand fattat ett sådant beslut utan en enig expertgrupp.
– Det illustrerar att det är svårbedömt och att många är osäkra på om det verkligen är ett globalt nödläge, säger Anders Sönnerborg, professor i klinisk virologi och infektionssjukdomar vid Karolinska institutet, till TT.
Fått kritik för corona
Han ser dagens beslut delvis som ett sätt för WHO och Tedros Adhanom Ghebreyesus att visa sig proaktiva.
– Baserat på den kritik man har utsatts för, att vara för saktfärdig med coronaviruset, så har man dragit lärdom av den situationen. Då vill han stämma i bäcken.
– WHO:s åtgärd är att sända ut en signal, både till allmänheten men också stöd till de olika smittskyddsorganisationer i olika länder så att det inte blir värre.
Totalt har över 16 000 fall av apkoppor upptäckts i 75 länder och fem dödsfall har rapporterats. Anders Sönnerborg ser klassificeringen om nödläge mer kopplat till situationen i Afrika där läget är annorlunda jämfört med i väst och Europa.
– I Afrika har det funnits större apkopputbrott tidigare, men inte av den här digniteten. I och med att man har ett större antal patienter med hiv som inte har behandling och är immundefekta och den gruppen kan naturligtvis bli svårt sjuka. Så WHO:s beslut kan även ses ur det perspektivet.
Förändrar inte Sverige-läget
Enligt den senaste siffran från Folkhälsomyndigheten (FHM) har 77 fall av smittan konstaterats i Sverige och viruset är sedan i maj klassat som en allmänfarlig sjukdom.
Ur ett svenskt perspektiv ändrar beslutet från WHO ingenting, menar Sönnerborg.
– Det kan vara obehagligt att få men det finns ingen risk att bli allvarligt sjuk om man inte har allvarligt nedsatt immunförsvar. FHM har vidtagit åtgärder och som jag ser det är allt hanterbart.
I de i länder där apkoppor normalt inte förekommer har ingen smittad person avlidit. Överföringen av viruset har i de allra flesta fall skett via sexuella kontakter mellan män som har sex med män, att det skulle övergå till en bredare smittspridning och en epidemi ser Anders Sönnerborg därför som osannolikt.
– Det finns flera anledningar till det, bland annat för att apkoppor är ett dna-virus, till skillnad från coronaviruset som är ett rns-virus. Dna-viruset muterar inte alls lika mycket, det är en jättestor skillnad.
– Det finns ingen anledning alls att tro att apkoppviruset skulle leda till en situation som coronaviruset. Det är helt uteslutet. Så mitt budskap är att man inte behöver känna någon oro.