WHO: Apkoppor ingen global kris

Utbrottet av apkoppor är för närvarande inget som utgör en global hälsokris. Det säger WHO-chefen som samtidigt varnar för att de många fallen som har rapporterats på senare tid pekar mot en oroande utveckling.

WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus. Arkivbild.

WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus. Arkivbild.

Foto: Salvatore Di Nolfi/AP/TT

Hälsa2022-06-26 02:08

Uttalandet från Tedros Adhanom Ghebreyesus, WHO:s generalsekreterare, kommer efter det att han haft ett möte med en expertkommitté om huruvida FN:s hälsoorgan bör utfärda sitt starkaste nödlarm till följd av spridningen.

Sedan i maj har antalet fall av apkoppor ökat snabbt utanför de delar av västra och centrala Afrika där sjukdomen under lång tid varit endemisk.

Majoriteten av de nya fallen har upptäckts i Västeuropa. Totalt har WHO registrerat över 3 200 konstaterade fall och ett dödsfall under 2022.

Tedros Adhanom Ghebreyesus säger att expertkommittén presenterade "mycket oroande" data om spridningen av apkoppor vid mötet.

– De underrättade mig om att situationen i nuläget inte i innebär ett internationellt hot mot människors hälsa (WHO:s högsta varningsnivå), men poängterade att själva sammankallandet av kommittén speglar att den alltmer oroande internationella spridningen av apkoppor, säger han.

WHO-chefen understryker även vikten av att omedelbart vidta åtgärder som övervakning, kontaktspårning och isolering, samt att säkerställa tillgången på vaccin och att behandling finns tillgängliga för riskgrupper.

Kommittén kommer under de närmaste dagarna och veckorna att befinna sig i beredskapsläge beroende på hur smittan sprider sig.

Fakta: Apkoppr

Apkoppor (engelska monkeypox) är en sjukdom som kan överföras mellan djur och människa. Det upptäcktes hos apor och fick därför namnet apkoppor, men det är sannolikt olika gnagare i central- och västafrikanska regnskogar som är reservoar för viruset.

Under våren 2022 har ovanligt många fall av apkoppor konstaterats i flera länder. Överföring av virus verkar framförallt ha skett via sexuella kontakter mellan män som har sex med män.

Apkoppor ger ofta upphov till utslag, sår och blåsor. Symtomen är ofta milda men kan bli allvarliga hos personer i riskgrupper. I äldre studier som genomförts i Afrika har även en viss dödlighet rapporterats.

Det finns läkemedel som verkar ha viss effekt mot infektionen och som kan användas vid allvarlig sjukdom.

Alla fall av infektion med apkoppor ska anmälas till smittskyddsläkaren i regionen och till Folkhälsomyndigheten.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!