Dykaren Emmy: Vi ska resa Maui ur askan

Emmy Yuspeh är erfaren dykare som drev dykarskola i Lahaina. Så svepte branden över Maui. Erfarenheter från tiotals meters djup blev livsviktig kunskap på land. –Fatta snabba beslut om säkerhet, säger Emmy.Just sådana beslut kanske räddade svenskans, sonen Elis och hennes mans liv.

Familjen Yusephs hem i Lahaina förstördes i branden.

Familjen Yusephs hem i Lahaina förstördes i branden.

Foto: Emmy Yuspeh/TT

Hawaii2023-08-20 06:41

Det är drygt en vecka sedan den historiska kulturstaden Lahaina jämnades med marken i den svåra branden på Hawaiiön.

Antalet döda fortsätter att stiga, och var i helgen 111 bekräftade. Många saknas fortfarande. Närmare 3 000 fastigheter är förstörda enligt räddningsmyndigheten Fema. Så också bostaden som Emmy, hennes man Alex och sonen Eli, 19 månader, flyttade till för drygt två år sedan.

– Det var fullständig kärlek till platsen när vi kom hit första gången, berättar Emmy med ursprung från Dalarna. Hon och hennes man har besökt många länder. Men Maui mitt i Stilla havet fångade dem.

Djupa havets erfarenhet

De köpte en bostad och startade en dykarskola, välrenommerad då Emmy också vill att de långsiktiga och hållbara perspektiven lyfts fram i dykningen.

Och dagen då branden vällde fram kom erfarenheterna från havets djup väl till pass.

– Stanna upp. Och tänk – stop and think – säger hon och gör de tydliga gesterna vid en dykningsfara. Otydlighet får inte förekomma.

Elen och internetuppkopplingen bröts först under augustinatten. Och senare: plötsligt vällande rök. Emmy berättar att man väntade på en officiell varning som aldrig kom. Hon ringde larmnumret.

– Svaret var kort: Lämna nu, nu.

Hon berättar via videolänk från en soffa hemma hos vänner på norra sidan av ön dit de har tagit sin tillfälliga tillflykt. Hon, hennes man och Eli som ofta kryper upp i knät under samtalet.

Kände lugn

Och lämnade gjorde de, packade bilen och flydde. Det gick inte att se vägen på grund av all rök. En riktning gällde: bort från sotmolnen.

– Det konstiga är att jag känner mig så lugn när jag är under vatten. Jag har sett folk göra de mest oförståeliga saker i djupet, som att ta av sig masken och slänga den i panik, berättar dykinstruktören Emmy.

– Jag kände samma känsla under branden, jag fick något slags kontroll över situationen och kunde snabbt överväga nästa steg. Vi dykare arbetar bra när det är pressat.

Ingen av familjens nära vänner omkom i branden, men som Emmy säger: "vi är ett litet samhälle där alla känner till varandra, och där vi hjälps åt".

Nu följer, förutom sorgen och förlusterna, det svåra arbetet med att återbygga Lahaina.

Akut hjälp har betalats ut av den amerikanska myndigheten Fema, och president Joe Biden lovar federal hjälp. Bara försäkringsvärdet räknas till omkring motsvarande 33 miljarder kronor, och den totala kostnaden kan närma sig det dubbla.

Men frågan är hur återuppbyggnaden ska ske.

Guvernör Josh Green understryker att invånarnas sedvänjor ska värnas.

– - Vi vänder oss till lokalbefolkningen och ber dem behålla sina landområden, säger Green som varnar för att fastighetsspekulanter försöker kapa åt sig land. Enligt guvernören kan ett moratorium införas för att förhindra försäljning.

Men i den akuta fasen gäller det att klara vardagen de närmaste månaderna.

Upp ur askan

Emmy Yuspeh och hennes familj överväger att flytta till amerikanska fastlandet ett par månader för att inte nyttja den hjälp som andra kanske behöver bättre.

– Men sedan vill vi återvända och forma ett nytt Lahaina för framtiden.

Hon har funnit sitt paradis och vill se det åter resa sig ur askan. Och hon har kunskapen att delta i arbetet med en magisterexamen i hållbar destinationsutveckling på Uppsala universitet.

– Min utbildning kan komma till nytta här. Vi måste behålla Lahainas själ, dess anda, säger hon och fortsätter att tala om elnätet, vägarna och andra strukturer som kan byggas för ett framtida, hållbart Maui.

– Jag kommer alltid att minnas hur vackert det var, och hur viktigt det är att vi inte bygger upp det till något som det inte var, säger Emmy:

– Det är viktigt att lyssna till de boendes röster. Jag vill jättegärna vara med och hitta en balans mellan det lokala samhället och turismen. Det kommer att gå.

Dykarparet Alex och Emmy Yuseph drev en dykarskola i Maui.
Dykarparet Alex och Emmy Yuseph drev en dykarskola i Maui.
Fakta: Maui

Maui är en ö i Stilla havet, näst största ön i den amerikanska delstaten Hawaii.

Invånarantalet beräknades vara 160 000 år 2012, men folkmängden varierar på grund av turismen.

Sockerrör och ananas är de två huvudgrödorna.

Ön består bland annat av de två vulkanerna Kukui och Haleakala.

Huvudort är Wailuku. Hårt drabbade Lahaina var centralort i ett kungadöme från 1802 när kung Kamehameha II enade ett kungadöme. Lahaina var huvudstad till dess att Honolulu blev ny huvudstad 50 år senare.

Källor: NE, CBS

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!