Hongkongtidning i graven – sista numret tryckt

Den ledande prodemokratiska Hongkongtidningen Apple Daily går i graven. Hongkongbor vallfärdar till tidningskiosker för att komma över ett exemplar av den sista utgåvan, som sätter punkt för tidningens 26-åriga historia av fri journalistik med en skarp udd mot den kinesiska regimen.

Hongkongbor köar för att köpa sista numret av Apple Daily.

Hongkongbor köar för att köpa sista numret av Apple Daily.

Foto: Vincent Yu/AP/TT

Hongkong2021-06-24 08:10

– Det är verkligen chockerande. På två veckor kunde myndigheterna använda den nationella säkerhetslagen för att avveckla ett börsnoterat företag, säger 30-åriga Candy i en tidningskö i området Mongkok.

Nedläggningen är en direkt följd av myndigheternas hetsjakt på tidningen, som de senaste veckorna trappats upp, med frysande av tillgångar och gripanden av journalister som anklagas för brott mot en ny kontroversiell säkerhetslag. Grundaren Jimmy Lai fängslades redan i fjol.

"Pressfriheten har fallit offer för tyranniet", skriver biträdande chefredaktör Chan Pui-man, som greps förra veckan, i ett avskedsbrev till läsarna.

Hongkong låg år 2002 på 18:e plats i Reportrar utan gränsers (RSF) pressfrihetsindex, men har nu fallit dramatiskt till 80:e plats. Fastlandskina ligger på 177:e plats, efter Turkmenistan, Nordkorea och Eritrea.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!