Stirrande ska göra Hongkong rökfritt

Om någon tänder en cigarett på en plats i Hongkong där rökning är förbjuden uppmanas Hongkongborna att stirra på personen, rapporterar BBC.

Hongkongbor uppmanas att hjälpa till att minska rökningen i staden genom att stirra på den som tänder en cigg där rökning är förbjuden. Arkivbild.

Hongkongbor uppmanas att hjälpa till att minska rökningen i staden genom att stirra på den som tänder en cigg där rökning är förbjuden. Arkivbild.

Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT

Hongkong2023-07-15 03:24

Förslaget kommer från Hongkongs hälsoansvarige Lo Chung-mau som säger att allmänheten spelar en viktig roll när det gäller ambitionen att minska rökningen i staden.

– När någon ser en person röka i områden där rökning är förbjuden kan vi, även om inte polisen kan komma på en gång, stirra på rökaren, säger Lo Chung-mau.

Han säger att det handlar om att skapa en kultur där rökförbud accepteras och efterföljs.

– Ingen skulle påstå att det krävs en lag för att få folk att köa. Vårt samhälle har lyckats skapa en kultur där människor finner sig i att stå i kö och vänta på bussen. Jag hoppas att vårt samhälle också kan skapa en rökfri kultur, säger Lo Chung-mau.

Rökning är i dag förbjudet inne på restauranger, arbetsplatser, på allmänna platser inomhus och på vissa utomhus i Hongkong. Staden överväger även att förbjuda personer födda efter ett visst år att köpa tobaksprodukter samt att kraftigt höja skatten på cigaretter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!