Var tredje röstade i styrt Hongkong-val

Valdeltagandet var lågt i Hongkong i söndags, då invånarna för första gången skulle rösta i ett nytt, hårt reglerat och hårt kritiserat valsystem.

Medlemmar i Pekingvänliga parti DAB (Demokratiska alliansen för ett bättre Hongkong) efter valet.

Medlemmar i Pekingvänliga parti DAB (Demokratiska alliansen för ett bättre Hongkong) efter valet.

Foto: Kin Cheung/AP/TT

Hongkong2021-12-20 08:18

Röstandet genomfördes med ett nytt system som syftar till att bara "patrioter" och personer lojala med Peking får plats i Hongkongs lagstiftande församling. Pekinglojala kandidater fick också en majoritet av platserna.

Valdeltagandet var lågt, bara 30,2 procent av de som registrerat sig för att rösta deltog. Det är den lägsta andelen sedan Hongkong överlämnades av britterna 1997. I valen 2012 och 2016, som inte styrdes ovanifrån på samma vis, deltog över 50 procent av väljarna.

Bara 20 av de 90 ledamöterna i församlingen tillsätts genom söndagens process. De som tilläts ställa upp hade dessförinnan granskats utifrån sina politiska åsikter.

Den största andelen ledamöter – 40 till antalet – utses av en stabilt Pekingtrogen kommitté. De återstående 30 utses också av en kommitté, men i den gruppen återfinns företrädare för industrin och olika specialintressen.

"Urholkning"

Hongkongs största demokratiska oppositionspartier har inte ansett det vara lönt att försöka ställa upp i söndagens process. De främsta demokratiförespråkarna i staden har antingen fängslats, flytt utomlands eller stoppats från att kandidera.

Storbritanniens, USA:s, Kanadas, Australiens och Nya Zeelands utrikesministrar uttrycker under måndagen farhågor över "urholkningen av demokratiska beståndsdelar" i det nya systemet, säger de i ett gemensamt uttalande.

"Dessa förändringar har eliminerat all meningsfull politisk opposition", säger ministrarna i uttalandet om att bland annat kontrollen över vilka som får ställa upp har skärpts.

Carrie Lam "nöjd"

Hongkongs ledare Carrie Lam, som placerades på sin post av regeringen i Peking, säger att hon trots det låga deltagandet är "nöjd" med valet.

– Hongkong är nu tillbaka på rätt spår med "ett land, två system", säger hon, med syftning på principen som officiellt gäller mellan Hongkong och Kina.

– Vi kan inte kopiera det så kallade demokratiska systemet eller reglerna från västländer, säger hon.

Storbritannien sade i våras att det nya systemet är ett brott mot den uppgörelse Kina åtog sig att följa när Hongkong överlämnades av britterna 1997, och demokratikämpar från Hongkong har konstaterat att invånarna helt har kopplats bort från valprocessen.

Folkkongressen antog vallag

Den nya vallagen röstades fram under Kinas partiregisserade folkkongress i mars, där de officiella siffrorna skrevs till 167–0.

Vallagen var ytterligare ett slag mot demokratin i Hongkong, efter den säkerhetslag som infördes vid halvårsskiftet i fjol. Den lagen riktar in sig på det som kommunistpartistyret i Peking definierar som separatism, omstörtande verksamhet, terrorism och samröre med fientlig främmande makt.

Över hundra demokratiaktivister har sedan dess gripits med hänvisning till den nya lagen, främst för att ha uttryckt politiska åsikter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!