Fler hittas döda vid översvämmad glaciärsjö

Fler döda kroppar hittas i indiska Himalaya efter att en glaciärsjö i bergen svämmat över och iskalla vattenmassor har störtat fram i dalarna nedanför.

Staden Rangpo har drabbats av översvämningarna i Sikkim. Bilden togs på fredagsmorgonen.

Staden Rangpo har drabbats av översvämningarna i Sikkim. Bilden togs på fredagsmorgonen.

Foto: TT

Indien2023-10-06 10:42

Lhonak-sjön ligger vid gränserna mot Kina och Nepal i den indiska delstaten Sikkim. Efter kraftigt skyfall rämnade den högt belägna sjöns kanter. Vattnet som svämmade ut satte ytterligare tryck på ett vattenkraftverk nedströms så att dess damm brast.

På fredagsmorgonen svensk tid hade kvarlevorna av totalt 40 omkomna hittats i Sikkim och i granndelstaten Västbengalen. Tusentals personer har evakuerats från sina hem. Byggnader, broar och en militäranläggning har svepts iväg av det forsande vattnet.

Räddningsinsatser pågår i samhällen där byggnader och bilar har begravts i lermassor. Ännu saknas omkring 100 personer, enligt de lokala myndigheterna.

Den kollapsade dammen, Teesta 3, har varit omdiskuterad sedan den byggdes för sex år sedan. Redan då anförde aktivister att den placerades på ett farligt ställe i ett läge där allt mer extremt väder kan utsätta dammkonstruktioner i bergen för allt värre tryck.

För fyra år sedan slog även en myndighetsrapport fast att Lhonak-sjön var "särskilt sårbar" för översvämningar som skulle försätta områdena nedströms för stora faror. När glaciärerna runt omkring smälter har vattennivån i sjön stigit snabbt under de senaste åren.

Årets monsunregn i Indien har varit särskilt intensiva. I augusti omkom närmare 50 personer i skred och störtfloder i Himachal Pradesh, också i norra Indien. I juli omkom fler än 100 personer i samband med att det regnade rekordmycket under två veckor.

Lokalinvånare ser över skadorna i staden Rangpo, där gatorna har täckts av lera.
Lokalinvånare ser över skadorna i staden Rangpo, där gatorna har täckts av lera.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!