Indien tar in geparder 70 år efter utrotning

Åtta vilda geparder från Namibia har anlänt till Indien, över 70 år efter att arten utrotats i landet. Men experter är tveksamma till om projektet kommer att lyckas.

En gepard i karantän i Sydafrika innan den flygs till Indien.

En gepard i karantän i Sydafrika innan den flygs till Indien.

Foto: Denis Farrell/AP/TT

Indien2022-09-17 10:15

Det är första gången som geparder flyttas från en kontinent till en annan, enligt myndigheterna. Fem honor och tre hanar flögs med ett chartrat Boeing 747-plan från Namibias huvudstad Windhoek till nationalparken Kuno, drygt 300 kilometer söder om Delhi i Indien. Flygresan tog elva timmar.

Indiens premiärminister Narendra Modi ledde utsläppet av kattdjuren i nationalparken, samma dag som han fyllde 72 år. Parken har valts ut på grund av dess rikliga tillgång på bytesdjur och stora grässlätter.

Geparderna, samtliga utrustade med övervakningshalsband, kommer inledningsvis att hållas i karantän en månad innan de släpps ut i de öppna skogsområdena i parken.

Kritiker har varnat för att djuren kan få det svårt att anpassa sig, och kallat försöket ett pr-jippo. Dödstalen bland djuren väntas bli höga, och experter befarar att nya djur ständigt behöver införas, skriver The New York Times.

Indien har tidigare haft asiatiska geparder, men stammen förklarades utrotad 1952. I dagsläget finns en mindre population kvar i Iran av kattdjuret som en gång förekom över hela Mellanöstern, Centralasien och Indien.

Den afrikanska geparden är en annan underart men placeras nu i Indien på prov, efter att högsta domstolen gett sitt tillstånd. De åtta djuren är en gåva från Namibias regering, ett av få länder som ännu har en liten population.

Geparden dog ut i Indien på grund av jakt och att djurets habitat försvann. En indisk prins tros ha skjutit den sista geparden på 1940-talet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om