Indiska rĂ„det: Skippa otukt – krama en ko

Omfamna en ko i stĂ€llet för en mĂ€nniska, uppmanar regeringen i Delhi befolkningen inför alla hjĂ€rtans dag. Maningen visar hur regeringen alltmer gĂ„r extrema hindunationalisters Ă€renden, hĂ€vdar en analytiker. De senaste Ă„ren har hĂ„rdföra hinduer jagat bort kĂ€rlekspar och plundrat butiker pĂ„ alla hjĂ€rtans dag den 14 februari.

En kvinna tillber en ko i floden Ganges under en hinduistisk festival i indiska Allahabad 2014.

En kvinna tillber en ko i floden Ganges under en hinduistisk festival i indiska Allahabad 2014.

Foto: Rajesh Kumar Singh/AP/TT

Indien2023-02-09 20:01

Att krama kossor ger emotionell rikedom och ökar individens och kollektivets lycka. Åtminstone om man ska tro Indiens djurskyddsdepartement, som i Ă„r uppmanar befolkningen att skippa romantiken pĂ„ den stora kĂ€rleksdagen och i stĂ€llet sluta en ko i sin famn.

Troende hinduer, som betraktar kon som helig, anser att det vÀsterlÀndska kÀrleksfirandet gÄr emot hinduistiska vÀrderingar. "Krama en ko-dagen" Àr ett bÀttre sÀtt att frÀmja hinduismen, enligt departementet.

BrÀnner nallar

Oberoende av religionstillhörighet brukar mÄnga unga indier i medelklassen fira alla hjÀrtans dag med restaurangbesök, presenter och festligheter.

Men de senaste Ă„ren har hĂ„rdföra hindunationalister tydligt visat sitt missnöje den 14 februari. Butiker har plundrats, kort och nallar har brĂ€nts upp och kĂ€rlekspar har jagats ut ur restauranger och parker. Vandalismen har eldats pĂ„ av extrema hindunationalistpartier – dĂ€ribland Shiv Sena (Shivas armĂ©) och militanta Bajrang Dal – med argumentet att alla hjĂ€rtans dag "uppmuntrar till promiskuitet".

Indiens regering har under premiÀrminister Narendra Modis styre fört landet mot en allt hÄrdare hindunationalism, vilket mÄnga menar gÄr stick i stÀv med landets sekulÀra konstitution och ofta sker pÄ bekostnad av Indiens mÄnga minoriteters rÀttigheter.

Missgynnar muslimer

Hindunationalismens ökade inflytande i politiken har framför allt blÄst liv i gamla motsÀttningar mellan hinduer och muslimer, inte minst sedan medborgarskapslagen Àndrats pÄ ett sÀtt som anses missgynna muslimer.

Nilanjan Mukhopadhyay, Delhibaserad författare och politisk analytiker, sÀger att den regeringsstödda uppmaningen att skippa alla hjÀrtans dag till förmÄn för kokramande Àr "fullkomligt galen".

– Det hĂ€r visar pĂ„ utplĂ„nandet av Ă€nnu en skiljelinje mellan stat och religion, vilket Ă€r vĂ€ldigt deprimerande. Nu gör staten det som politiska och religiösa grupper har kampanjat för, sĂ€ger han.

Fakta: Hindunationalism

Tanken om en etniskt homogen hindustat formulerades redan pÄ 1920-talet, dÄ den typen av idéer var mer accepterade. Ideologin hindutva (som betyder ungefÀr "hinduiskhet") vÀxte strax före Indiens sjÀlvstÀndighet frÄn Storbritannien, för att efter sjÀlvstÀndigheten tappa i popularitet och senare Äterigen vÀxa sig stark frÄn mitten av 1980-talet. Ur den rörelsen Àr premiÀrminister Narendra Modis hindunationalistiska regeringsparti BJP sprunget.

I hindutva-ideologin ses hinduiskhet som en given del av indisk identitet och muslimer och andra religiösa minoriteter ses som avvikande.

I takt med att BJP:s makt har vuxit har intoleransen i det indiska samhÀllet ökat, framför allt mot minoriteter som muslimer och kristna men ocksÄ mot daliter (lÄgkastiga) och oppositionella. Trakasserierna mot muslimer i det sÄ kallade hindibÀltet i norra Indien har blivit fler och lynchningar av personer som handlar med nötkött har förekommit, dÄ kon Àr helig inom hinduismen.

MÄnga gÄnger Àr förövarna BJP-anhÀngare, enligt mÀnniskorÀttsorganisationen Human Rights Watch. Att myndigheterna inte utreder attacker, samtidigt som de föresprÄkar hinduisk överhöghet och ultranationalism, har enligt organisationen spÀtt pÄ vÄldet.

KĂ€lla: Landguiden/UI, Human Rights Watch

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!