Indisk ilska över kinesisk karta

Indien har lämnat in en protest mot Kina efter att en karta publicerats där omstridda områden påstås tillhöra Kina. –Att göra absurda anspråk gör inte att någon annans territorier blir deras, säger utrikesminister Subrahmanyam Jaishankar.

Indiens utrikesminister Subrahmanyam Jaishankar. Arkivbild.

Indiens utrikesminister Subrahmanyam Jaishankar. Arkivbild.

Foto: Olivier Douliery/AP/TT

Indien/Kina2023-08-29 22:14

Peking släppte på måndagen årets upplaga av Kinas standardiserade officiella karta. På kartan är Arunachal Pradesh och Aksai Chin inritade som kinesiska, vilket retat upp i Indien. I Delhi ses de nämligen som indiska.

– Att sätta ut någonting på en karta betyder ingenting. De här områdena är i allra högsta grad indiska, säger utrikesminister Subrahmanyam Jaishankar till den indiska tv-kanalen NDTV.

Hans departement har därför skickat "en skarp formell protest via diplomatiska kanaler", rapporterar Times of India.

Ingen officiell gräns

Länderna har i årtionden legat i konflikt om flera områden, varav Arunachal Pradesh och Aksai Chin tillsammans med delstaten Sikkim är de större trätoämnena.

För Arunachal Pradesh – som Kina kallar Södra Tibet – finns ingen officiell gräns, men Indien styr området som ligger öster om Bhutan. Styr anser man även att man gör i Aksai Chin, en region där Indien, Kina och Pakistan möts.

– Vi har varit mycket tydliga med vilka regioner som är våra. Att göra absurda anspråk gör inte att någon annans territorier blir deras, säger Jaishankar.

Även Taiwan

Så sent som förra veckan uppgavs Kinas president Xi Jinping och Indiens premiärminister Narendra Modi ha haft "uppriktiga och djupa" samtal för att lindra spänningarna längs ländernas omtvistade gräns i Himalaya.

Det spända läget i området förvärrades 2020 då 20 indiska och minst fyra kinesiska soldater dödades i oroligheter. Sedan dess har tiotusentals soldater placerats ut i gränstrakterna.

Förutom de indiska regionerna är självstyrande Taiwan och omstridda Sydkinesiska sjön inskrivna som kinesiska på den nya kartan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!