Locket på om Modi-möten kring Ukrainakriget

Indien har inte fördömt Rysslands invasion av Ukraina utan har i stället ökat sina ryska oljeimporter. När statsminister Magdalena Andersson träffade premiärminister Narendra Modi diskuterades kriget, men efter mötet gavs inga detaljer om vad Modi sagt under Köpenhamnsbesöket.

De nordiska regeringscheferna höll en gemensam presskonferens efter enskilda möten med Indiens premiärminister Narendra Modi.

De nordiska regeringscheferna höll en gemensam presskonferens efter enskilda möten med Indiens premiärminister Narendra Modi.

Foto: Johan Nilsson/TT

Indien/Norden2022-05-04 05:00

Efter en gemensam lunch med Indiens premiärminister Narendra Modi höll statsministrarna i Danmark, Sverige, Norge, Finland och Island en presskonferens.

Huvudpersonen Modi var dock inte på plats och värden Mette Frederiksen (S) ville inte avslöja vad den indiske premiärministern sagt om Rysslands krig mot Ukraina under det indisk-nordiska toppmötet i Köpenhamn.

– Det finns många resultat från det här mötet, men jag kommer inte gå in på detaljerna om de konkreta diskussionerna vi hade, säger den danska statsministern.

God relation till väst

När stora delar av världen har infört sanktioner och handelstopp har Indien gjort tvärtom. Den geopolitiska stormakten har ökat sina ryska oljeimporter och valde dessutom att lägga ner sin röst när FN:s säkerhetsråd skulle rösta för att kräva rysk reträtt från Ukraina tidigare i våras.

Indiens balansgång har fått en del att höja på ögonbrynen. Samtidigt är stormaktens relation till väst god.

– Jag tog naturligtvis upp frågan om Rysslands invasion av Ukraina och den svenska och europeiska hållningen i de frågorna, säger Magdalena Andersson efter sitt enskilda möte med Modi.

TT: Har Modi kommit med några löften gällande sitt agerande gentemot Ryssland när det rör Ukraina?

– Det kommer finnas möjlighet för honom att uttala Indiens ståndpunkt i de här frågorna, men vi har varit tydliga från svensk sida hur vi ser på det här, säger Andersson.

Vädjar om vapenvila

Något sådant tillfälle inföll dock inte under den sista dagen av besöket i Köpenhamn. Enda gången som Modi höll en presskonferens i Danmark var på tisdagen.

– Vi vädjar om en ögonblicklig vapenvila i Ukraina och att dialog och diplomati ska lösa problemet, sade Narendra Modi, vilket är i linje med vad han har sagt tidigare under konflikten.

Magdalena Andersson får frågan hur Modi reagerade på samtalsämnet under det enskilda mötet.

– Det är välkänt för honom hur Sverige och EU ser på den här aggressionen, säger den svenska statsministern.

Indiens premiärminister Narendra Modi och Sveriges statsminister Magdalena Andersson (S) vid det indisk-nordiska toppmötet på Christiansborg i Köpenhamn.
Indiens premiärminister Narendra Modi och Sveriges statsminister Magdalena Andersson (S) vid det indisk-nordiska toppmötet på Christiansborg i Köpenhamn.
Fakta: Indo-nordiska toppmötet

Indiens premiärminister Narendra Modi har besökt Danmark under tisdagen och onsdagen som en del av en Europaturné. Den danska statsministern Mette Frederiksen (S) har varit värd för besöket.

Tillställningen beskrivs som ett indo-nordiskt toppmöte där även regeringschefer från Sverige, Norge, Island och Finland har deltagit. De nordiska statsministrarna har haft enskilda möten med Modi samt ätit en gemensam lunch med den indiske premiärministern.

Under tisdagen besökte Modi även drottning Margrethe och det danska kronprinsparet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!