Askan har förvandlat byarna till "dödszoner"

Minst 14 personer har dött efter lördagens vulkanutbrott på ön Java i Indonesien som fick tusentals människor att fly för sina liv. Sökarbetet efter överlevare försvåras av besvärliga förhållanden på platsen.

Räddningspersonal passerar framför förstörda hus efter lördagens vulkanutbrott på ön Java i Indonesien.

Räddningspersonal passerar framför förstörda hus efter lördagens vulkanutbrott på ön Java i Indonesien.

Foto: Trisnadi/AP/TT

Indonesien2021-12-05 03:55

Det plötsliga utbrottet överraskade många närboende på lördagen, och tvingade tusentals på flykt. Semeru, det största berget på ön Java, kastade upp aska och heta gaser 12 000 meter och fick människor att springa i panik.

Lava och annat vulkaniskt material har runnit ned längs med bergssidorna och förstört bostäder och infrastruktur, bland annat en strategiskt viktig bro.

I ett dramatiskt videoklipp, som ser ut att ha filmats med mobiltelefon, syns ett enormt moln från utbrottet närma sig, och människor som flyr undan det.

Mörkret lade sig

På sina håll täckte det täta rökmolnet allt solljus och lade samhällen i mörker.

– Plötsligt blev allt mörkt, en ljus eftermiddag förvandlades till natt. Ett mullrande ljud hördes och hettan tvingade oss att springa till moskén, säger Fatmah, från samhället Curah Kobokan omkring fem kilometer från kratern.

Minst 14 personer har omkommit i samband med utbrottet, uppger landets katastrofmyndighet BNPB på söndagen. Ytterligare 57 vårdas på sjukhus, framför allt för brännskador, och 1 300 har evakuerats.

På söndagen fortsatte myndigheterna att söka efter överlevare, däribland sju lokalbor som rapporterats saknade i en av de berörda byarna.

Sökarbetet vid bergets södra backe försvåras av en ansamling av tjock lera och glödande bråte kombinerat med kraftigt regn. Den förstörda bron försvårar arbetet ytterligare.

Avbröts tillfälligt

Sökarbetet fick tillfälligt avbrytas på söndagen efter oro om att regnet skulle föra med sig rykande bråte och varm aska längs med berget.

Haryadi Purnomo från en lokal räddningsmyndighet beskriver tidigare frodiga byar söder om kratern som "dödszoner".

– Det finns inget liv där. Träd, gårdar och byggnader är brända, allt är täckt av tjock, grå aska.

På söndagen vädjade myndigheterna till boenden att inte återvända till sina hem, med varningar om att faran ännu inte var över, men vissa valde ändå att bege sig hemåt för att se till sitt boskap och skydda sin egendom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!