Hundratals grävs fram efter skalv på Java

Hundratals döda människor har grävts fram efter måndagens stora skalv på indonesiska Java. Räddningsarbetare letar ännu efter människor som saknas.

Räddningsarbetare bär på kvarlevorna av ett av skalvets offer. Personen hittades i ett område som drabbades av ett jordskred.

Räddningsarbetare bär på kvarlevorna av ett av skalvets offer. Personen hittades i ett område som drabbades av ett jordskred.

Foto: Rangga Firmansyah/AP/TT

Indonesien2022-11-22 10:44

268 personer har omkommit, enligt det senast bekräftade antalet som tillkännagivits från myndighetshåll. Dödstalet har stigit rejält i omgångar.

Ännu saknas omkring 150 personer. Fler än 1 000 personer skadades på olika vis i samband med skalvet. Många fastnade i rasmassor.

– Fokus ligger ännu på sökandet och evakueringen av offer. Det är högsta prioritet, säger Suharyanto, som leder Indonesiens nationella beredskapsmyndighet och som likt många indoneser endast har ett namn.

Skalvet skakade om den västra delen av Java strax efter lunchtid på måndagen, lokal tid. Skalvets centrum var vid staden Cianjur och magnituden uppmättes till 5,6.

Sömnlösa och sörjande

– Jag har inte sovit över huvud taget sedan i går, men jag måste fortsätta eftersom det ännu finns offer som inte har hittats, säger 34-årige Dimas Reviansyah, som deltar i sökinsatsen under tisdagsförmiddagen.

Han och de andra räddningsarbetarna använder grävmaskiner och motorsågar för att ta sig fram bland byggnader som har kollapsat.

Vid sidan av det begravs mängder av de människor som har hittats döda. Vid 48-årige Huseins begravning står sörjande anhöriga och gråter hejdlöst.

– Jag förlorade en bror för bara tio dagar sedan. Nu har jag förlorat ännu en, säger Huseins syster Siti Rohmah medan tårarna rinner.

Många av de döda var barn och unga, då skalv och efterföljande skred fick skolbyggnader att rasa samman.

Presidenten på plats

Cianjur ligger knappt tio mil söder om Indonesiens huvudstad Jakarta, där skalvet också kändes tydligt.

Indonesiens president Joko Widodo kom till Cianjur på tisdagen och meddelade att de nationella myndigheterna skulle erbjuda det stöd som de kan.

– Å mina och min regerings vägnar vill jag uttrycka mina allra djupaste kondoleanser, sade Widodo.

Indonesien ligger längs med den så kallade Eldringen, med förkastningslinjer som omger Stilla havet och orsakar jordbävningar, vulkanutbrott och tsunamivågor. Tidigare i år omkom minst 25 personer i ett skalv i västra Sumatra, där magnituden uppmättes till 6,2.

45-årige Enjot har förlorat såväl sitt hem som flera anhöriga. Han går förbi rasmassorna av ett annat hus i Cianjur på tisdagsmorgonen.
45-årige Enjot har förlorat såväl sitt hem som flera anhöriga. Han går förbi rasmassorna av ett annat hus i Cianjur på tisdagsmorgonen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!