Dödstalet fortsatte att stiga på måndagskvällen. Representanter för al-Sadrs politiska falang sade att minst 12 personer dödats. Ett 80-tal personer skadades i våldsamheter med en rivaliserande shiagrupp.
Oroligheterna på måndagen utbröt sedan Muqtada al-Sadr meddelat att han "slutgiltigt lämnar" politiken. Beskedet kom vid en tid då den politiska turbulensen i Irak närmar sig kaos.
"Jag har beslutat att inte lägga mig i politiken", skrev den inflytelserike al-Sadr på sociala medier.
Våldsamheterna utbröt strax efter predikantens besked, då en shiamuslimsk, proiransk grupp öppnade eld i huvudstaden. Både dödsoffer och skadade uppges tillhöra al-Sadrs politiska gruppering.
Utegångsförbud utlyst
Skottlossningen utbröt efter att anhängare till al-Sadr belägrat delar av parlamentet. Med hjälp av rep och tillhyggen revs skyddsbarriärer ned utanför parlamentet, och demonstranter tog sig in i parlamentets mötessalar.
Iraks militär utlyste omedelbart utegångsförbud i huvudstaden, och ett regeringssammanträde avbröts på grund av oroligheterna. Senare på måndagen utlystes nationellt utegångsförbud.
Militären uppmanade också demonstranter att omedelbart dra sig tillbaka från den kraftigt befästa stadsdelen Gröna zonen, där myndighetsbyggnader och flera ambassader ligger.
"Säkerhetsstyrkorna bekräftar sitt ansvar att skydda statliga institutioner, internationella beskickningar, offentliga och privata fastigheter", meddelade irakisk militär.
I sammandrabbningar med demonstranter avfyrade säkerhetsstyrkor tårgas, medan AFP:s reporter på plats rapporterade att granater avfyrats i området.
FN varnar för upptrappning
Premiärminister Mustafa al-Kadhemi har beordrat en utredning om dödsfallen och säger att säkerhetsstyrkor har förbjudits att skjuta skarpt mot demonstranterna.
"Våra säkerhetsstyrkor är ansvariga för att skydda de som demonstrerar", skriver hans kontor på Twitter och uppger att alla överträdelser kan var åtalsbara.
FN:s stödmission i Irak, Unami, varnar för att situationen är en "extremt farlig upptrappning" av läget och uppmanar "alla parter" att avstå från "handling ar som kan leda till en ostoppbar händelseutveckling".
USA uppmanar de olika religiösa och politiska falangerna till lugn. Vita husets talesperson John Kirby sade på måndagen att rapporterna från Irak är "oroande".
Krav på nyval
Muqtada al-Sadr har även tidigare meddelat sin avgång, för att sedan återgå till politiken. Beskedet på måndagen kommer under en politisk kris i landet som pågått i nästan ett år. Irak står fortfarande, tio månader efter valet, utan en ny regering.
Muqtada al-Sadrs anhängare har de senaste veckorna strejkat i Bagdad med krav på att parlamentet ska upplösas och att nya val ska utlysas.
Den shiamuslimska, nationalistiska politiska grupperingen har också krävt att politiska grupper som stöds av Iran ska förhindras att delta i irakiska val.
I juli tog sig anhängare till al-Sadr in i parlamentet för att stoppa en regeringsbildning där proiranska shiamuslimska partier skulle ingå. al-Sadr och hans politiska anhängare har också lämnat sina folkvalda platser i parlamentet i protest.
En anledning till beskedet från al-Sadr kan vara att han därmed indirekt tillåter anhängare att agera som de vill, vilket kan förvärra den redan våldsamma utvecklingen i Irak, uppger bedömare för nyhetsbyrån AP.