"Mohammed Shia al-Sudanis regering har fått generalförsamlingens förtroende", konstaterade premiärministerns kansli efter torsdagens omröstning, ett år efter landets val.
Den proiranske shiamuslimske al-Sudani utsågs tidigare i oktober att bilda regering efter en utdragen strid om regeringsmakten. Men utnämningen mötte skarpt motstånd från den politiske ärkerivalen Muqtada al-Sadr, också han shia men med ryggen vänd mot Iran.
Malikis marionett
I det politiska spelet ingår att al-Sudani anses stå den tidigare premiärministern Nouri al-Maliki nära, vissa bedömare påstår att al-Sudani är al-Malikis marionett.
Rörelsen runt den mäktige och inflytelserike shialedaren Muqtada al-Sadr valde att gå ut våldsamma protester under försommaren. Anhängare tog sig in i stadsdelen Gröna zonen och ockuperade parlamentet i Bagdad för att sätta press på motståndarsidan.
I slutändan valde al-Sadr och hans rörelse att dra sig tillbaka från parlamentet, och att nu också stå utanför Iraks nya regering.
Nya allianser
Mohammed al-Sudani i sin tur lyckades få stöd för sin regering genom kontakter med kurdiska och sunnimuslimska grupper.
Iraks parlaments var tvunget att välja en president inför en regeringsbildning. Abdul Latif Rashid valdes till ny president för knapp två veckor sedan, men omröstningen kantades av omfattande raketattacker i huvudstaden.
Många var oroliga för nya oroligheter när parlamentet skulle rösta om en ny regering. Men Muqtada al-Sadr och hans anhängare valde för dagen en låg profil.