Över 90 döda i sjukhusbrand i Irak

Anhöriga demonstrerar i irakiska al-Nasiriyya efter en katastrofal sjukhusbrand. Över 90 personer uppges ha bränts inne i byggnaden.

Dödsoffer på väg till begravning i Najaf dagen efter branden.

Dödsoffer på väg till begravning i Najaf dagen efter branden.

Foto: Anmar Khalil/AP/TT

Irak2021-07-13 01:35

Branden tros ha börjat med en explosion i en syrgastank på en isoleringsavdelning för covidpatienter.

Sörjande och ilskna anhöriga anklagar sjukhuset för usel säkerhet och myndigheterna för dålig beredskap.

– Inga snabba åtgärder när branden bröt ut, och inte tillräckligt med brandbekämpare. Sjuka som brändes ihjäl. Vilken katastrof, säger Mohammad Fadhil, som kommit till bårhuset för att leta efter sin troligen omkomne bror.

En läkare på sjukhuset, som vill vara anonym, berättar att personalen upprepade gånger varnat för brandrisken

– De tre senaste månaderna har vi flera gånger sagt att en tragedi kan hända när som helst om någon kastar en fimp, men varje gång får vi samma svar från hälsomyndigheterna: "Vi har inte tillräckligt med pengar."

Sjukhuset ska ha haft tunna panelväggar som inte kunde stå emot lågorna, vilket gjorde att elden snabbt kunde sprida sig genom byggnaden.

– Sjukhuset saknar sprinklersystem och har inte ens ett enkelt brandlarm, säger läkaren.

Premiärminister Mustafa al-Kadhimi har hållit ett krismöte efter händelsen. Lokala myndigheter har utlyst undantagstillstånd i området.

Händelsen är den andra liknande tragedin i år. I april miste 82 personer livet i en brand på en covidavdelning i huvudstaden Bagdad, som startade när syrgastuber exploderade på sjukhuset Ibn al-Khatib. Branden fick till följd att landets dåvarande hälsominister Hassan al-Tamimi avgick från sin post.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!