Turkiet nekar till attack där nio civila dog

Nio människor dog när en park i Kurdistan i Irak besköts med artilleri. Irak anklagar Turkiet, som nekar till inblandning.

Iraks premiärminister Mustafa al-Kadeimi fördömer attacken som krävde nio liv i Kurdistan.

Iraks premiärminister Mustafa al-Kadeimi fördömer attacken som krävde nio liv i Kurdistan.

Foto: Khalid Mohammed/AP/TT

Irak2022-07-20 20:04

"Turkiet är emot alla attacker som riktas mot civila. Turkiet för sin kamp mot terrorism i enlighet med folkrätten", säger Turkiets utrikesdepartement i ett uttalande.

I stället riktade uttalandet misstankarna mot den kurdiska PKK-gerillan utan att nämna den vid namn. Turkiet inledde en offensiv i norra Irak i april, i syfte att slå till mot PKK.

Nio personer dog när granaterna slog ner i en park i irakiska regionen Kurdistan på onsdagen. Enligt lokala myndigheter var offren irakiska turister som rest till bergsbyn Parakh i Zakhodistriktet för att söka svalka från sommarhettan i landets södra delar. Två av dem var barn. Över 20 personer skadades.

Iraks regering anklagar Turkiet för att ligga bakom artilleribeskjutningen. Premiärminister Mustafa al-Kadhemi kallade beskjutningen "ett flagrant brott" mot Iraks suveränitet. Han sade i ovanligt skarpa ordalag att Irak förbehåller sig rätten att slå tillbaka. Irak återkallade sin chargé d'affaires från Turkiet för konsultationer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!