Biden: Släpp fredspristagaren omedelbart

Iran fördömer Nobelkommitténs beslut om att ge den fängslade människorättsaktivisten Narges Mohammadi fredspriset. USA:s president Joe Biden uppmanar landet att släppa henne "omedelbart".

Narges Mohammadi tilldelas årets fredspris. Arkivbild.

Narges Mohammadi tilldelas årets fredspris. Arkivbild.

Foto: Reihane Taravati/AP/TT

Iran2023-10-06 19:41

Narges Mohammadi tilldelades på fredagen Nobels fredspris 2023 för sin kamp för Irans kvinnor.

"Vi fördömer detta partiska och politiska agerande", säger Nasser Kanani, talesperson för Irans utrikesdepartement, i ett uttalande.

Mohammadi har dömts till mångåriga fängelsestraff i Iran för sin kamp för demokrati, för kvinnors rättigheter och mot att hålla politiska fångar i förvar utan rättegång.

"Vi noterar att Nobelkommittén gav fredspriset till en person som har dömts för upprepade brott och begått kriminella handlingar", säger Nasser Kanani.

För närvarande sitter Mohammadi fängslad i Evinfängelset i Irans huvudstad Teheran. Där utsätts fångarna regelmässigt för tortyr, långvarig isolering, misshandel och förvägras sjukvård, enligt bland annat Amnesty International.

Joe Biden uppmanar Iran att frige Narges Mohammadi omedelbart.

"Detta pris är ett erkännande av att världen fortfarande hör Narges Mohammadis tydliga röst som kräver frihet och jämlikhet", säger han i ett uttalande.

"Jag uppmanar regeringen i Iran att omedelbart släppa henne och hennes medkämpar för jämställdhet från fångenskap."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!