Demonstrant i Iran: Specialstyrkor på gatorna

Det är en av världens hårdaste diktaturer. Trots det vågar sig demonstranter ut på Irans gator för att protestera mot styret sedan en ung kvinna dött i polisförvar efter att ha brutit mot lagen om obligatorisk hijab.
–Till en början var poliser och civilpoliser där. Sedan kom specialstyrkorna, säger Zagros, inifrån Mahabad i västra Iran.

Demonstranter springer från säkerhetsstyrkor under protest i Teheran, måndag 19 september.

Demonstranter springer från säkerhetsstyrkor under protest i Teheran, måndag 19 september.

Foto: AP/TT

Iran2022-09-21 10:03

De började med att skandera parollen "kvinna, liv, frihet".

Enligt Zagros, som egentligen heter någonting annat, var cirka 2 000 demonstranter på plats under måndagens demonstrationer i Mahabad, en relativt liten stad i västra Iran med 170 000 främst kurdiska invånare, men med stark protestanda.

Han såg polisen slå och gripa minst fem demonstranter direkt när protesten drog i gång, runt klockan halv åtta på kvällen. Då hade det gått fyra dagar sedan Mahsa Amini, eller Zhina Amini som hon kallas i de kurdiska områden av Iran där hon bodde, dött efter att ha gripits av Irans så kallade moralpolis som inte tyckte att hon täckte håret tillräckligt enligt diktaturens strikta regler. Medan polisen hävdar att hon drabbats av en hjärtattack säger både Aminis familj och läkare som sett bilder på henne i sjukhuset att hon troligtvis dött av kraftigt våld mot huvudet.

Sedan dess har protesterna spridit sig till ett tjugotal iranska städer runt om i hela landet.

– Protesterna fortsatte och fler anslöt sig. Då kom specialstyrkorna, säger Zagros.

Specialstyrkorna hade batonger, men också vapen med gummikulor. Zagros såg flera personer skadas allvarligt, berättar han i en intervju med TT genom en krypterad meddelandetjänst. Demonstrationer slås ned hårt i Iran, där rättssystemet enbart syftar till att gagna styret. De som öppet motsätter sig staten riskerar fängelse och godtyckliga dödsdomar utfärdas ofta.

Flera personer uppges ha dödats under protesterna, främst i de kurdiska provinserna i västra Iran.

Bränner slöjor

Demonstranter fyller kollektivtrafiken om kvällarna, och protesterna som sker vid bilvägarna stoppar upp trafiken även där. Personer på plats i Teheran vittnar om orolig stämning och skott som hörs om kvällarna. Till skillnad från tidigare proteströrelser, som på senare år blossat upp på grund av höga levnadskostnader eller vattenbrist, deltar kvinnor i högre utsträckning. Många har tagit av sig slöjan, trots riskerna det innebär, och vissa klipper av sig håret i protest.

I klipp som sprids på sociala medier syns en brasa på gatan i en okänd stad, med hundratals människor runtomkring. En efter en dansar kvinnorna in mot elden och kastar in slöjan.

I Mahabad skingrades demonstranterna tillfälligt under måndagskvällen efter att specialstyrkorna kommit. Men de samlades snabbt igen, nu med en annan slogan: "Död åt diktatorn".

Stänger internet

Iran har stängt ned internettillgången på flera håll i landet. Sociala medier är ett av de viktigaste verktygen regimkritikerna har att organisera sig med. Men i de kurdiska delarna, som Amini kom ifrån och där missnöjet sedan länge varit stort, anordnas protester även med hjälp av kommunikation från de lokala kurdiska partierna och organisationerna.

Zagros säger att det är självklart för honom att gå ut på gatorna, trots risken, för att protestera mot vad han säger är ett mord.

– Men det är också mycket mer än så. Diskrimineringen och förtrycket mot vårt folk, allt som ackumulerats över tid, har exploderat nu.

På tisdagen, när intervjun hålls, är gatorna fyllda med specialstyrkorna även på dagtid. Men protesterna fortsätter under kvällen, och har då spridits till ännu fler städer.

– Även om vi inte lyckas fälla regimen så kanske vi kan få till någon ändring. Vi kommer fortsätta, säger Zagros.

Fakta: Hårda lagar mot kvinnor

Efter den islamiska revolutionen i Iran 1979 infördes mycket strikta levnadsregler.

Många av dem riktar sig direkt till kvinnor, som inte tillåts visa håret och tvingas bära löst sittande kläder på resten av kroppen. De får inte heller resa utomlands utan tillstånd från sin make.

Kvinnor har till och med dömts till fängelse och piskrapp för att ha dansat, och förbjuds också från att ta del av till exempel sportevenemang.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!