Iran uppgav på måndagen att 22 000 personer som gripits i samband med de omfattande protesterna i landet har släppts. Beslutet ska ha tagits av Irans högste ledare, rapporterar den statliga nyhetsbyrån Irna.
Uppgifterna har inte kunnat bekräftas av oberoende källor. Frisläppandena ifrågasätts av människorättsgrupper som är verksamma utanför Iran.
Halvår av protester
Uppgiften om omfattande frigivningar kom i ett uttalande från Gholam-Hossein Mohseni Ejei, som är Irans högst uppsatte jurist och riksåklagare.
Ejeis uttalande ger samtidigt en inblick i omfattningen på Teherans hårda insatser mot dem som demonstrerade mot regimen efter Mahsa Aminis dödsfall i september ifjol sedan hon gripits av Irans moralpolis.
De senaste dagarna har Irans statligt kontrollerade medier spekulerat i uppgifter om att ayatolla Ali Khamenei skulle beordra att många gripna demonstranter skulle släppas fria. En anledning är den kommande fastemånaden ramadan, skriver AP, som samtidigt konstaterar att uppgifterna tyder på att regimen i Teheran anser sig ha återtagit kontrollen efter ett knappt halvår av protester.
Enligt det officiella budskapet från juristen Ejei så har sammanlagt 82 656 fångar eller frihetsberövade personer blivit frigivna. Av dem ska 22 628 ha gripits i samband med de regimkritiska protesterna.
Uppgörelse förnekas
Talespersonen för Irans utrikesdepartement hävdade också på måndagen att en skriftlig uppgörelse med USA finns om en fångutväxling, om USA "närmar sig frågan på ett realistiskt sätt". Det finns åtminstone tre amerikanska medborgare bland de 16 med utländska pass som sitter i iransk fångenskap. Flera av dem har dubbla medborgarskap, vilket regimen i Iran inte godtar. Även svenska medborgare finns med bland de frihetsberövade.
USA svarade kortfattat att beskedet från Teheran var "en ovanligt elak lögn som bara lägger ytterligare tyngd på den börda som de anhörigas familjer bär" enligt talespersonen för USA:s utrikesdepartement, Ned Price.
– Men vi jobbar oförtröttligt på att få de oskyldigt dömda fria fortsatte han.
USA och Iran har inga direkta diplomatiska kontakter, utan förhandlar genom ombud.