Femte covidvågen skapar vårdkris i Iran

Iran rapporterar på söndagen 542 nya dödsfall i covid-19. Det är det högsta dödstalet hittills under pandemin och första gången siffran överstiger 500.

Irans nye president Ebrahim Raisi fick sin första dos av ett inhemskt covidvaccin på söndagen.

Irans nye president Ebrahim Raisi fick sin första dos av ett inhemskt covidvaccin på söndagen.

Foto: AP/TT

Iran2021-08-08 18:27

Antalet nya fall var också rekordhögt, 39 619 bekräftat smittade det senaste dygnet, enligt hälsodepartementet. Antalet fall har ökat sedan slutet av juni i vad ansvariga tjänstemän beskriver som en femte våg driven av den mer smittsamma deltavarianten.

Den statliga televisionen rapporterar att sjukhus runt om i landet står inför en kris.

Iran har satt sitt hopp till att vaccinationerna ska hjälpa landet ur krisen, men vaccinationstakten är lägre än planerat. Över 12,5 miljoner av landets 83 miljoner invånare har fått en första dos, men bara 3,7 miljoner är färdigvaccinerade.

Landets nye president Ebrahim Raisi säger på söndagen att landets coronastrategi ska ses över kommande vecka, men gav inga detaljer. Avgående hälsoministern Saeed Namaki uppmanade tidigare i veckan till två veckors strikt nedstängning och ökade restriktioner för att hejda smittspridningen.

Över 4,1 miljoner fall av covid-19 har registrerats i Iran sedan det första virusutbrottet i februari i fjol. Fler än 94 000 människor har avlidit till följd av viruset.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!