Fler döda i mystiska fängelsebranden

Antalet döda i branden på det ökända Evin-fängelset i Irans huvudstad har ökat till åtta, enligt regimen. Men många frågetecken kvarstår. I obekräftade videor hörs skottlossning, sirener och fångar som ropar "Död åt diktatorn!" – ett slagord som kan leda till dödsstraff i Iran.

Ett utsnitt ur en satellitbild över Evin-fängelset, med ett bränt tak i nedre delen av fotots mitt.

Ett utsnitt ur en satellitbild över Evin-fängelset, med ett bränt tak i nedre delen av fotots mitt.

Foto: Planet Labs PBC/AP/TT

Iran2022-10-17 08:56

Satellitbilder efter branden visar ett halvt bortbränt tak på en av Evins största byggnader. Denna del av det jättelika fängelset har tidigare sagts inhysa fångar dömda för stöld och bedrägeri, alltså inte politiska fångar. Men den USA-baserade gruppen United for Iran påpekar att omflyttningar ofta sker i det stora komplexet.

Myndigheterna hävdar att branden startades av "orosmakare", vilket kan syfta på regimkritiker. Och slagorden i videoupptagningarna är desamma som i de landsomfattande protester som skakar landet sedan en månad tillbaka, efter fallet med 22-åriga Mahsa Zhina Amini som dog i moralpolisens förvar.

Enligt de senaste officiella uppgifterna, spridda via den regimtrogna nyhetsbyrån Mizan, avled flera brännskadade offer från Evin av sina skador under söndagen.

Amnesty International och utrikesdepartementet i Stockholm säger att ett antal svenskar sitter i Evinfängelset, däribland den dödsdömde forskaren Ahmadreza Djalali, skriver Svenska Dagbladet.

"UD:s konsulära chef tog också snabbt kontakt med Irans ambassadör till Sverige för att begära information om läget för de svenskar som finns i fängelset, inkl Ahmadreza Djalali", skriver UD till tidningen.

Det branddrabbade fängelset. Fotot är distribuerat av den regimtrogna nyhetsbyrån Mizan.
Det branddrabbade fängelset. Fotot är distribuerat av den regimtrogna nyhetsbyrån Mizan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!