Fördömandet i människorättsrådet i Genève på torsdagen kom efter ett ovanligt och extrainkallat möte.
Delegaterna i rådet, med 47 medlemsländer, samlades efter en begäran från Tysklands och Islands regeringar.
Samtidigt meddelade FN att iranska myndigheter gripit omkring 14 000 personer i samband med demonstrationer och regimkritiska protester sedan mitten av september.
Men Iran valde att vända kritiken ryggen och ignorera en förfrågan från FN:s människorättschef Volker Türk om att få besöka landet.
Skarp kritik
Irans representant Khadijeh Karimi, som biträder Irans vicepresident i kvinno- och familjefrågor, anklagade människorättsrådet för "ett politiskt motiverat försök från Tyskland att förvränga läget för mänskliga rättigheter i Iran".
Men den tyska utrikesministern Annalena Baerbock var skarp i sin kritik:
– Vid flera tillfällen har vi uppmanat Iran att respektera de mänskliga rättigheterna och stoppa våldsamma tillslag mot demonstranter, stoppa detta blodbad och urskillningslösa dödande, massgripanden och dödsstraff.
Rådet antog resolutionen som förelagts medlemsländerna. Men splittringen var tydlig. 25 länder röstade för medan de sex länderna Pakistan, Kina, Kuba, Eritrea, Venezuela och Armenien röstade emot. 16 länder avstod.
Inte optimistisk
FN:s människorättsråds extramöte föranleds av regimens våldsamma svar på protester efter den unga kvinnan Mahsa Zhina Aminis död i moralpolisens förvar.
Även den nye FN-kommissionären Volker Türk krävde ett slut på våldet, men lät inte optimistisk.
– Jag erbjöd mig att åka till Iran, jag erbjöd också en större närvaro där – vi har inget kontor där – men har hittills inte fått något svar.
Människorättsrådet har länge haft en "specialrapportör" för Iran, som dock motarbetas av de styrande. Nu är förslaget att upprätta en ny faktainsamlande instans för att utreda alla överträdelser som begåtts sedan Aminis död i mitten av september