Fredspristagaren firade i fängelset

Människorättsaktivisten Narges Mohammadi firade att hon tilldelats Nobels fredspris tillsammans med sina cellkamrater i Evinfängelset. Det berättar hennes familj för nyhetsbyrån AFP.

Narges Mohammadi är årets fredspristagare. Arkivbild.

Narges Mohammadi är årets fredspristagare. Arkivbild.

Foto: Reihane Taravati/AP/TT

Iran2023-10-07 20:41

"Hon fick reda på att hon tilldelats Nobels fredspris i går eftermiddag genom meddelanden skickade från männens del av fängelset, där de hade lättare tillgång till telefoner i fredags", säger Narges Mohammadis familj i ett uttalande.

Samma kväll sändes nyheten om fredspriset i statlig tv i Iran. Enligt familjen gjorde de ett förolämpande och förtalande porträtt av Narges Mohammadi.

"Narges och hennes cellkamrater brast ut i glädje och firade den här segern i sin cell", säger familjen.

Med motiveringen "för sin kamp mot förtrycket av kvinnor i Iran och sin kamp för att främja mänskliga rättigheter och frihet för alla" tilldelades Narges Mohammadi på fredagen Nobels fredspris.

En stor del av de senaste 20 åren har hon tillbringat i fängelse. För närvarande sitter hon fängslad i det ökända Evinfängelset i Irans huvudstad Teheran.

Där utsätts fångarna regelmässigt för tortyr, långvarig isolering, misshandel och förvägras sjukvård, enligt bland annat Amnesty International.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!