– Djalali har dömts till döden på flera anklagelser och domen är slutgiltig. Domen kommer att verkställas, säger Zabihollah Khodaian, talesperson för det iranska rättsväsendet, rapporterar Reuters.
Förra veckan rapporterade den halvstatliga nyhetsbyrån Isna att han ska avrättas den 21 maj. När TT med anledning av detta intervjuade Maja Åberg, sakkunnig på Amnesty, reagerade hon på att beskedet kom samtidigt som rättegången mot Hamid Noury avslutades i Sverige.
– Det är extremt anmärkningsvärt att de i det här uttalandet knyter ihop Hamid Nourys rättegång i Sverige med Ahmadreza Djalalis öde. Det indikerar att man ser honom som en slags bricka i ett spel, vilket är mycket oroande, sade hon då.
Misstänks för flera mord
Hamid Noury misstänks för grovt brott mot folkrätten, ofta benämnt som krigsbrott, och flera mord i samband med avrättningarna av politiska fångar i Gohardashtfängelset i Iran 1988. Sista rättegångsdagen i det fallet hölls i fredags.
Djalali greps av den iranska underrättelsetjänsten under en konferensresa till landet 2016 och har suttit fängslad sedan dess. Året därpå dömdes han till döden, anklagad för spioneri.
49-åringen var dessförinnan verksam som forskare i katastrofmedicin vid Karolinska institutet.
Väckt stor uppmärksamhet
Ahmadreza Djalalis fall har väckt stort engagemang hos människorättsorganisationer och läkarsammanslutningar. Verkställandet av hans straff har skjutits upp flera gånger tidigare. Senast var hans avrättning beslutad till slutet av 2020, men strax efteråt kom besked att den skjutits upp.
Den iranskfödde Djalali har bott i Sverige sedan 2009 och har svenskt medborgarskap. I Sverige finns hans fru och två barn.