Iran: Vi har anrikat 120 kilo uran

Iran uppger att landet har anrikat mer än 120 kilo uran till en anrikningsgrad av 20 procent.

Irans tungvattenanläggning i närheten av staden Arak i centrala delarna av landet.

Irans tungvattenanläggning i närheten av staden Arak i centrala delarna av landet.

Foto: Hamid Foroutan

Iran2021-10-10 03:04

– Vårt folk vet att att det var meningen att de (västländerna) skulle ge oss anrikat bränsle på 20 procent för att använda i Teheranreaktorn, men de har inte gjort det, säger Mohammad Eslami, atomenergichef i landet.

Iran har sagt till FN:s atomenergiorgan IAEA att man vill anrika uran till 20 procent för att använda i forskningssyfte. Anrikningsgraden är mycket högre än vad som behövs till kärnkraft, som brukar ha en andel på 3–5 procent, men betydligt lägre än vad som krävs för kärnvapen, där omkring 90 procents anrikningsgrad krävs.

IAEA rapporterade i maj att Iran hade inlett anrikning på uppemot 60 procent vid en centrifuganläggning i Natanz.

Enligt kärnenergiavtalet, som de fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd plus Tyskland slöt med Iran 2015, får landet bland annat bara anrika uran till en renhetsgrad om 3,67 procent. Avtalet bröts av USA:s före detta president Donald Trump som införde sanktioner mot Iran, som då i sin tur också slutade förhålla sig till avtalet.

Nyligen bedömde organisationen Institute for Science and International Security att Iran på en månad kan ta fram tillräckligt med material för att kunna framställa ett kärnvapen. Det kan jämföras med när kärnavtalet slöts 2015, då Iran bedömdes vara minst ett år från att kunna skapa ett kärnvapen. I avtalet gick dessutom landet med på att transportera ut lejonparten av sitt kärnbränsle ut ur landet.

Iran har hela tiden nekat till att man är intresserad av att framställa ett kärnvapen.

Fakta: Anrikning av uran

Uran är ett ämne som används i de flesta kärnkraftverk världen över.

Naturligt uran består av isotoperna u-235 och u-238. Men andelen u-235 är mycket låg, 0,7 procent, och behöver anrikas för att skapa kärnbränsle.

För att få upp andelen u-235 används vanligtvis centrifuger, eftersom u-235 är lättare än u-238. Det är en svår och energikrävande process.

Vanliga kärnkraftverk använder en anrikningsgrad på 3–5 procent, forskningsreaktorer – exempelvis för framställande av medicinska isotoper – kan använda sig av en högre anrikningsgrad, medan kärnvapen kräver omkring 90 procents anrikning.

Källa: Strålsäkerhetsmyndigheten, med flera.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!