Iran: Vi har rekordkapacitet att anrika uran

Irans kapacitet att anrika uran har nått rekordnivåer, uppger Irans atomenergiorganisation (AEOI). AEOI framhåller kärnenergins positiva effekter för miljön – medan omvärlden fasar för att landet vill bygga kärnvapen.

AEOI-chefen Mohammad Eslami. Arkivbild.

AEOI-chefen Mohammad Eslami. Arkivbild.

Foto: Lisa Leutner/AP/TT

Iran2022-12-17 21:02

Irans kapacitet att anrika uran är nu betydligt högre än vad den har varit tidigare. Det säger AEOI-chefen Mohammad Eslami till den statliga nyhetsbyrån Irna.

– Kärnenergi och framställning av atomenergi bidrar till stora ekonomiska besparingar för landet och är effektivt för att minska miljöproblem och förbrukningen av fossilt och icke-förnybart bränsle, säger han.

IAEA besöker Iran

FN:s atomenergiorgan IAEA uppgav i onsdags att dess personal ska besöka Iran på söndagen för att försöka lösa det dödläge som uppstått efter det att radioaktiva ämnen upptäcks på tre platser i landet – och som inte har redovisats av Irans atomenergiorganisation trots uppmaningar av IAEA.

Den 9 december uppgav Eslami att de radioaktiva ämnena hade förts till Iran från utlandet.

"Brist på trovärdiga svar"

Dispyten har satt käppar i hjulet för återupplivandet av 2015 års JCPOA-avtal, som i utbyte mot hävda sanktioner från flera västmakter skulle få Iran att avbryta sin kärnteknikutveckling. USA drog sig ur 2018, och sedan dess har försöken att förnya avtalet misslyckats.

En delegation från IAEA skulle ha besökt huvudstaden Teheran i november, men visiten ställdes in efter det att FN-organet anklagat Iran för bristande samarbete och beklagat bristen på "tekniskt trovärdiga svar" från Teherans sida.

Enligt avtalet från 2015 skulle Iran få begränsa sin anrikning av uran till en renhetsgrad på knappt fyra procent – långt under de 90 procent som krävs för att komma upp i kärnvapennivå.

Fakta: Kärnenergiavtalet

Kärnenergiavtalet JCPOA undertecknades 2015 av Iran och av vad som kallas "P5+1" – de fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd (Frankrike, Kina, Storbritannien, Ryssland och USA) samt Tyskland.

Avtalet syftade till att förhindra att Iran utvecklar kärnvapen.

I utbyte skulle internationella sanktioner mot Iran hävas. JCPOA gav bland annat insyn i Irans atomenergiprogram samtidigt som detta bantades kraftigt.

2018 lämnade dock USA:s dåvarande president Donald Trump avtalet och därefter har det knakat rejält i fogarna. USA återinförde tuffa sanktioner mot landet, vilket har påverkat andra länders möjligheter att handla med Iran.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!