Iranexpert om Aminis död: Triggade en lavin

Bilderna av demonstrationer på Irans gator och torg efter Masha Zhina Aminis död spreds som en löpeld över världen. Filmklipp med obeslöjade kvinnor och ungdomar som sjunger protestsånger i Teherans tunnelbana vittnar om ett enormt civilkurage – men ett år senare sitter regimen kvar, och frågan är om revolten kan lyckas.

Den 22-åriga Mahsa Zhina Aminis död den 16 september ledde till enorma demonstrationer i många städer runt om i världen. Arkivbild.

Den 22-åriga Mahsa Zhina Aminis död den 16 september ledde till enorma demonstrationer i många städer runt om i världen. Arkivbild.

Foto: Cliff Owen/AP/TT

Iran2023-09-15 09:55

Kvinnor som bränner bilder på Irans religiösa ledare. Kvinnor som klipper av sig håret – eller som med knutna nävar beslutsamt skanderar "kvinna, liv, frihet".

Vreden hos de hundratusentals demonstranter som gång på gång samlats på Irans gator efter den 22-åriga Mahsa Zhina Aminis död den 16 september 2022 går nästan att ta på i de tusentals filmer och bilder som spridits över världen.

Efter ett år sitter regimen kvar, och inför årsdagen har tumskruvarna dragits åt rejält. Släktingar och närstående till både Amini och personer som dödats under protesterna har gripits, och över hundra lärare som visat stöd för revolten har sparkats från landets universitet.

"Förändrad mentalitet"

Samtidigt har något hänt i det iranska samhället.

– Jag tror att det lett till en sorts förändrad mentalitet vad gäller människors relationer till varandra – vilket är väldigt viktigt. För ska man genomföra en förändring av samhället nedifrån krävs en enorm samhällelig solidaritet, säger Rouzbeh Parsi, programchef för Mellanöstern- och Nordafrikaprogrammet vid Utrikespolitiska institutet (UI).

Mahsa Zhina Aminis död i fängsligt förvar föregicks av att hon gripits av Irans "moralpolis" efter att inte ha burit den obligatoriska slöjan korrekt. Under det gångna året har dock allt fler kvinnor börjat visa sig utan hijab i landets storstäder.

Huruvida protesterna påverkat den iranska regimen är dock tveksamt, enligt Parsi.

– Hennes död triggade en lavin av något som byggts upp under längre tid – och det är ingen tvekan om att reaktionerna var enormt starka och spred sig väldigt snabbt, säger han.

Skärpning har skett

– Det man däremot måste fundera på är hur stora protesterna var när det handlar om möjligheten att faktiskt påverka samhället och eventuellt staten.

De iranska myndigheterna var under en period försiktiga med att straffa kvinnor som bröt mot slöjtvånget – och den av många hatade moralpolisen avskaffades också tillfälligt.

De senaste månaderna har dock en skärpning skett. Moralpolisen patrullerar återigen gatorna, och enligt ett lagförslag ska en kvinna som inte bär slöjan på korrekt sätt få höga böter eller fängelsestraff.

Enligt Irankännaren Parsi har slöjan ett stort signalvärde för den mest konservativa falangen inom den iranska regimen.

– De vill visa att de kontrollerar gatorna. Och går man då ut på Instagram eller på något annat vis visar att man inte följer reglerna triggas statens reaktion, säger han.

– Staten försöker då hitta och straffa de här kvinnorna för att visa att de kontrollerar offentligheten – vare sig det handlar om en virtuell eller verklig sådan.

Mer pessimistisk

Huruvida modet hos Irans demonstranter räcker för att störta regimen återstår att se.

– Anledningen till att jag kanske framstår som mer pessimistisk än andra är att det ännu finns ett glapp mellan den förändringen (i det iranska samhället) och förmågan till institutionell förändring, säger han.

– Och huruvida den senare biten är i vardande är än så länge väldigt oklart.

Fakta: Mahsa Aminis död

Protestvågen i Iran startade med 22-åriga Mahsa Zhina Aminis död.

Den 22-åriga Mahsa Zhina Amini, en kurdisk kvinna från nordvästra Iran, greps av moralpolis i Teheran den 13 september 2022 för att hon inte ansågs bära sin huvudsjal på korrekt vis.

Amini fördes till sjukhus efter att ha fått vad polisen hävdade var en hjärtattack – något som bestrids av 22-åringens familj, som hävdade att hon utsatts för kraftigt våld mot huvudet. Den 16 september avled Amini på sjukhus efter att ha legat i koma.

Vid Aminis begravning i hemorten utbröt spontana protester. Protesterna spreds till de flesta av Irans 31 provinser.

Irans myndigheter slog ned protesterna. Enligt uppgifter har över 530 personer dödats och över 22 000 människor gripits. Flera dödsdomar har också verkställts.

Källa: AP

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!