Tilldelandet av fredspriset till Narges Mohammadi kan bidra till att stärka moralen hos den iranska proteströrelsen "Kvinna, liv, frihet", vars anhängare sedan ett drygt år fyllt gatorna i Teheran och andra iranska städer.
Det tror Mellanösternanalytikern Bitte Hammargren, som har besökt Iran flera gånger.
– Jag hoppas och tror att det ger rörelsen en ny moralisk kraft, säger hon.
"Systematisk diskriminering"
– De vet att det för Irans framtid är ohållbart med den här systematiska diskrimineringen av kvinnor och kränkningar av alla som är öppna motståndare till regimen.
Narges Mohammadi, som sitter fängslad för sin kamp för kvinnors rättigheter, är en "oerhört värdig pristagare", tycker Hammargren.
– Hon är så okuvlig och stark trots allt det hon har utsatts för. Hon tvekar inte att säga sin mening, trots att hon vet vilket pris hon kan tvingas betala för det, säger hon.
Fataneh Farahani, professor i etnologi vid Stockholms universitet, säger att hon blev "väldigt glad och rörd" när hon fick nyheten om vem som tilldelats fredspriset.
– Just nu är jag full av glädje. Jag tänker på de meddelanden jag har fått från unga tjejer och kvinnor, vänner och familj i Iran, säger hon.
Etnolog: "Extra angeläget"
– Narges Mohammadi har varit föremål för spekulationer under ganska lång tid, men just i år är det extra viktigt och angeläget, då det kan ge nytt liv och ny röst åt kvinnor i frihetsupproret.
TT: Hur kan priset påverka proteströrelsen i Iran?
– Det kommer ju att ge hopp till dem som sitter fängslade, ett budskap om att allt inte är förgäves. Något som visar folket i Iran att deras röst hörs någonstans utanför landets gränser, även om iranier har fattat vid det här laget att de måste lita till sig själva, säger Fataneh Farahani, som själv är född i Iran.
En smula förvånande är enligt Bitte Hammargren att Mohammadi tillhör samma organisation som en tidigare fredspristagare, nämligen advokaten och aktivisten Shirin Ebadi, som tilldelades priset 2003.
– Det var lite överraskande. Men jag tycker att hon är en väldigt värdig pristagare, samtidigt som jag liksom många andra fruktar att hon kommer att utsättas för repressalier för detta, säger hon.
Siprichef: "Enastående person"
Enligt Dan Smith, chef för det internationella fredsforskningsinstitutet Sipri, är valet av Mohammadi i linje med Nobelkommitténs val under de senaste åren.
– För tredje året i rad har man valt att fokusera på mänskliga rättigheter. Och Narges Mohammadi är en enastående och heroisk person som i sitt arbete står i framkanten för jämlikhet och mänskliga rättigheter, säger han.
Om och i så fall hur fredspriset kan påverka proteströrelsen i Iran återstår att se, enligt Dan Smith.
– Priset riktar alltid strålkastarljuset mot den person eller organisation som får det. Ibland kan uppmärksamheten få positiva effekter, ibland kan det snarare leda till motsatsen. Det krävs tid för att se vad årets pris kan leda till, säger han.
Henrik Urdal, direktör för fredsforskningsinstitutet Prio i Oslo, beskriver Narges Mohammadi som toppkandidaten till årets fredspris.
– Hon har alltid arbetat brett för mänskliga rättigheter. Inte bara för kvinnors rättigheter, utan även mot dödsstraff och korruption, i Iran, säger han och fortsätter:
– Att hon får priset känns fantastiskt. Och förhoppningsvis kan det också ingjuta ny energi i proteströrelsen i Iran.