Helikopterolyckan i Iran – detta vet vi

Irans president Ebrahim Raisi har omkommit i en helikopterolycka, enligt statliga iranska medier. Även landets utrikesminister Hossein Amir-Abdollahian omkom i kraschen, som inträffade i Irans bergiga område mot gränsen till Azerbajdzjan.

Irans förste vicepresident Mohammad Mokhber, till höger i bild, blir tillförordnad president i Iran i och med Ebrahim Raisis död.

Irans förste vicepresident Mohammad Mokhber, till höger i bild, blir tillförordnad president i Iran i och med Ebrahim Raisis död.

Foto: Irans videpresidentkontor via AP/TT

Iran2024-05-20 09:47

Vilka var ombord helikoptern?

Irans president Ebrahim Raisi och landets utrikesminister Hossein Amir-Abdollahian befann sig ombord helikoptern som råkade ut för en olycka i söndags. Även medarbetare, livvakter, en guvernör och en rad högt uppsatta regeringstjänstemän ingick i sällskapet.

Samtliga nio ombord omkom, enligt statskontrollerade iranska medier.

Gruppen var på väg från Jolfaregionen i provinsen Östra Azerbajdzjan, där presidenten invigt ett dammprojekt tillsammans med Azerbajdzjans president Ilham Aliyev.

.

Var skedde olyckan?

Olyckan inträffade i bergiga trakter i det naturskyddade skogsområdet Dizmar nära staden Varzaghan, enligt den statligt kontrollerade iranska nyhetsbyrån Irna.

De första rapporterna vid 15-tiden på söndagen, svensk tid, talade om en "kraftig nödlandning", en uppgift som framfördes av inrikesminister Ahmad Vahidi.

I iranska medier uppges att en av de nio omkomna ska ha varit vid liv i runt en timme efter kraschen.

Ytterligare två helikoptrar i sällskapet uppges ha klarat ovädret.

.

Hur genomfördes sökarbetet?

Ett stort sökpådrag drogs i gång men dåligt väder, dimma och kyla försvårade insatsen. Ett 40-tal räddningsgrupper genomsökte terrängen sent på söndagen.

Flera länder erbjöd hjälp, däribland Ryssland, Azerbajdzjan och Turkiet. Sent på natten meddelades att en turkisk drönare lokaliserat vraket och vidarebefordrat dess koordinater till iranska myndigheter.

Kropparna bärgades på måndagen och fördes till staden Tabriz, enligt iranska statliga medier.

.

Hur reagerar omvärlden?

Reaktioner från ledare har strömmat in efter dödsbeskedet.

Bland de första att uttrycka sin bestörtning var en rad Iranallierade: Ryssland, Syrien, Pakistan, terrorstämplade Hamas, libanesiska shiamilisen Hizbollah och den jemenitiska Huthirörelsen.

Även bland andra EU, Nato, Kina, Indien, Malaysia, Förenade arabemiraten och Qatar har skickat kondoleanser.

Men alla sörjer inte Raisi. På sociala medier jublar exiliranier över hans död. Många inlägg visar även hur människor i Iran firar dödsbudet, bland annat genom fyrverkerier, rapporterar Sky News.

.

Vad händer nu?

Efter ett krismöte på måndagen meddelades i ett uttalande att regeringen i Teheran fortsätter sitt arbete "utan avbrott". Landets högste ledare, ayatolla Ali Khamenei, utlyste fem dagars landssorg.

Begravningsceremonier för presidenten och de andra omkomna ska enligt iranska statliga medier inledas på tisdagen.

I och med Raisis död tas makten tillfälligt över av Irans förste vicepresident, för närvarande Mohammad Mokhber. Val av en ny president ska sedan hållas inom 50 dagar. Tillförordnad utrikesminister blir Ali Bagheri, landets chefsförhandlare i kärnenergifrågor.

Presidentens död lär inte påverka Irans politiska system eller stabilitet, spår en rad bedömare.

En större fråga är vem som kommer att efterträda ayatolla Ali Khamenei, som är 85. Analytiker hade tidigare bedömt att striden skulle stå mellan Raisi och ayatollans son.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!