Man skjuten till döds vid protester i Iran

Protesterna i Iran fortsatte under natten efter gårdagens hårda nedslag från regimen. Människorättsorganisationen Hengaw uppger att två demonstranter har dödats av säkerhetsstyrkor under de senaste dagarna.

En stillbild från en privatpersons videoklipp visar hur polisstyrkor grupperar för att skingra demonstranter i Teheran den 26 oktober.

En stillbild från en privatpersons videoklipp visar hur polisstyrkor grupperar för att skingra demonstranter i Teheran den 26 oktober.

Foto: Privatperson via AP/TT

Iran2022-10-27 11:10

Enligt den Norgebaserade människorättsorganisationen Hengaw har säkerhetsstyrkorna skjutit en ung man till döds i staden Mahabad under torsdagen, rapporterar AFP.

"Den här unge mannen sköts i pannan", skriver organisationen på Twitter.

Protester med ny fart

Gårdagen markerade slutet på den iranska 40 dagar långa första sorgeperioden efter Mahsa Zhina Aminis död. Runt 10 000 människor samlades i hennes hemstad Saqqez i provinsen Kurdistan och många stannade ute under natten mot torsdagen, trots att de möttes av tårgas och skottlossning.

Enligt Hengaws bilder var tungt beväpnad säkerhetspolis närvarande hela natten.

Under nattens gång besköts även demonstranter i bland annat Marivan, nära gränsen till Irak, av säkerhetsstyrkor enligt Hengaw. Organisationen uppger att ytterligare en man, i provinsen Kermanshah, dödades av säkerhetsstyrkornas eld under onsdagen.

22-åriga Mahsa Zhina Aminis död i moralpolisens förvar den 16 september var gnistan som antände den iranska protestelden. Sedan dess har protester mot den hårdföra regimen rasat dagligen i stora delar av landet.

Uppgifter om många döda

Protesterna har vuxit i omfång i takt med att säkerhetsstyrkor slagit ned alltmer brutalt mot demonstranterna. Enligt Amnesty International har minst 23 barn dödats under protesterna. Andra människorättsorganisationer redovisar ännu högre siffror. Enligt Oslobaserade Iran Human Rights senaste sammanställning har totalt fler än 140 demonstranter dödats sedan protestvågens start.

Även i Teheran, Isfahan och Mashhad samlades demonstranter under onsdagen för att högtidlighålla Aminis minne. I Mashhad brändes en gigantisk affisch av ayatolla Khomeini, som ledde den islamiska revolutionen 1979.

I en rad städer strejkar arbetare inom en mängd olika sektorer i solidaritet med demonstranterna.

Fakta: Protesterna i Iran

Den största protestvågen att skaka Iran på flera år startade med 22-åriga Mahsa Zhina Aminis död.

Amini, en kurdisk kvinna från nordvästra Iran, greps av moralpolis i Teheran den 13 september för att hon inte ansågs bära sin huvudsjal på korrekt vis.

Mahsa Zhina Amini fördes till sjukhus efter att ha segnat ner och fått vad polisen hävdar var en hjärtattack – något som bestrids av 22-åringens familj, som hävdar att hon utsatts för kraftigt våld mot huvudet. Den 16 september avled Amini på sjukhus efter att ha legat i koma.

Vid Aminis begravning i hemorten utbröt spontana protester, som därefter utvecklades till en demonstration där kvinnor tog av sig slöjan och skanderade slagord. Protesterna spred sig snabbt över landet till de flesta av Irans 31 provinser. Demonstrationerna har upprepade gånger slagits ned med brutalt våld från regimens säkerhetsstyrkor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!