Misslyckat Iranavtal kan leda till storkonflikt

Demonstrationerna i Iran – och regimens övervĂ„ld mot dem – gör ett nytt kĂ€rnenergiavtal alltmer osannolikt. Om Iran fortsĂ€tter kĂ€rnteknikutvecklingen kan en militĂ€r konfrontation mellan Iran, Israel och USA bli verklighet redan nĂ€sta Ă„r, spĂ„r analytiker.

Iranska mullor pÄ demonstration till stöd för Irans kÀrnprogram i Teheran, 2014.

Iranska mullor pÄ demonstration till stöd för Irans kÀrnprogram i Teheran, 2014.

Foto: Ebrahim Noroozi/AP/TT

Iran2022-10-21 05:30

Iran Àr mycket nÀra att utveckla kÀrnvapen.

För att hindra detta har intensiva förhandlingar pÄgÄtt för att ÄterupprÀtta det sÄ kallade JCPOA-avtalet, som i utbyte mot hÀvda sanktioner frÄn flera vÀstmakter skulle fÄ Iran att avbryta utvecklingen.

Men den senaste tiden har förhandlingar med Iran kommit med ett allt högre pris. Regimens blodiga svar pÄ protesterna som brutit ut, dÀr iranier som skanderar om frihet och demokrati möts av dödligt vÄld, har gjort det svÄrare för ledare i vÀstlÀnder som föresprÄkar respekt för mÀnskliga rÀttigheter att sÀtta sig vid förhandlingsbordet.

– Iran vill inte förhandla frĂ„n vad som anses vara en utsatt position, och kommer vilja krossa protesterna först. Men det kommer att alienera landet ytterligare frĂ„n stater som vĂ€rnar om mĂ€nskliga rĂ€ttigheter, sĂ€ger Ali Vaez, chef för Iranprogrammet vid International Crisis Group (ICG), en tankesmedja som verkar för att förebygga konflikter.

Dessutom har iranska drönare anvÀnts av Ryssland de senaste veckorna i attacker som riktas mot civila ukrainare, vilket stÀrker synen pÄ Iran som global paria och minskar vÀstmakternas vilja att lÀtta pÄ sanktionerna.

"Eskalerar bortom kontroll"

Iran, som troligtvis sett den annalkande krisvintern som en möjlighet att stÀlla högre krav i förhandlingarna med energitörstiga vÀst, bedöms dÀrmed vara lÀngre ifrÄn ett kÀrnenergiavtal Àn tidigare.

Om Iran dÄ fortsÀtter den nukleÀra utvecklingen kommer Israel och USA sannolikt att ta till militÀra medel mot Iran, spekulerar Ali Vaez.

– UtifrĂ„n det faktum att det inte finns nĂ„got kĂ€rnenergiavtal och att Irans nukleĂ€ra utveckling fortsĂ€tter i den höga takt vi ser i dag, sĂ„ ser jag det som troligt att Israel tidigt nĂ€sta Ă„r genomför kirurgiska militĂ€ra angrepp mot Irans atomanlĂ€ggningar, antingen unilateralt eller samordnat med USA.

Iran kommer i ett sÄdant lÀge antagligen att svara med angrepp mot amerikanska militÀrbaser i regionen och eventuellt Àven mot Israel, sÀger Vaez.

– Det skulle kunna leda till att hela regionen sticks i brand och en situation som eskalerar bortom kontroll.

Israel kan provocera

Rouzbeh Parsi, programchef för Mellanöstern- och Nordafrikaprogrammet vid Utrikespolitiska institutet och som Àr positivt instÀlld till JCPOA-avtalet, delar Ali Vaez uppfattning.

– Israel kommer inte att vilja upprĂ€tthĂ„lla illusionen om att kĂ€rnenergiförhandlingarna faktiskt leder nĂ„gonstans i samma utstrĂ€ckning som andra aktörer kan tĂ€nkas göra ett tag till, sĂ€ger han.

DÀrför ökar risken att Israel gör ett slags konfrontativt tillslag för att bryta status quo. Den iranska motreaktionen skulle dÄ tvinga USA att gÄ in, spekulerar Parsi.

– För USA har kapaciteten att förstöra iranska anlĂ€ggningar pĂ„ ett sĂ€tt som Israel inte kan.

Positivt för regimen

Även utan ytterligare upptrappning skulle ett angrepp pĂ„ iransk mark kunna spela den iranska diktaturen i hĂ€nderna – fokus skulle kunna avledas frĂ„n demonstrationerna och regimens tillkortakommanden. VĂ€sterlĂ€ndsk inblandning kan anvĂ€ndas för att trissa upp sĂ€kerheten internt och militarisera offentliga utrymmen.

– Förhoppningen frĂ„n den iranska staten Ă€r att en attack utifrĂ„n ska fĂ„ folk att samlas kring flaggan snarare Ă€n att fortsĂ€tta protesterna mot den egna staten. Om det sedan funkar eller inte Ă€r svĂ„rt att sia om, sĂ€ger Parsi.

Irans president Ebrahim Raisi fÄr en genomgÄng av Irans senaste kÀrnenergiframgÄngar, i Teheran april 2022.
Irans president Ebrahim Raisi fÄr en genomgÄng av Irans senaste kÀrnenergiframgÄngar, i Teheran april 2022.
Fakta: Iranavtalet

KĂ€rnenergiavtalet JCPOA undertecknades 2015 av Iran och av vad som kallas "P5+1" – de fem permanenta medlemmarna i FN:s sĂ€kerhetsrĂ„d (Frankrike, Kina, Storbritannien, Ryssland och USA) samt Tyskland.

Avtalet syftade till att förhindra att Iran utvecklar kĂ€rnvapen – efter decennier av global rĂ€dsla för detta.

I utbyte skulle internationella sanktioner mot Iran hÀvas. JCPOA gav bland annat insyn i Irans atomenergiprogram samtidigt som detta bantades kraftigt.

2018 lÀmnade dock USA:s dÄvarande president Donald Trump avtalet och dÀrefter har det knakat rejÀlt i fogarna. USA Äterinförde tuffa sanktioner mot landet, vilket har pÄverkat andra lÀnders möjligheter att handla med Iran.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!