Iranska myndigheter har frihetsberövat en journalist som arbetar för oberoende medier. Den gripnes syster, också journalist som rapporterat om Mahsa Aminis död, hålls fängslad av iranska myndigheter, rapporterar AFP.
De två är de senaste kända fallen av gripanden efter de ofta våldsamma massinsatser som iranska myndigheter tagit till mot demonstranter efter Aminis död i fångenskap hos landets moralpolis i september.
Enligt mediebolaget Shargh har journalisten Elnaz Mohammadi, som arbetar för tidningen Hammihan, förts till häktet på det ökända Evinfängelset i Teheran. Systern greps redan i september när hon rapporterade från Aminis begravning.
Löften på revolutionsdag
Därmed ifrågasätts beskedet från Teheran om amnesti för regimkritiska fångar. Landets högste ledare Ali Khamenei ska ha beslutat om amnestin enligt statliga nyhetsbyråer.
Beskedet kommer i samband med firandet av årsdagen – den 44:e – av den islamska revolutionen i Iran.
Rapporteringen beskriver det som att Khamenei har sagt ja till ett förslag från rättsvårdande myndigheter som går ut på en massamnesti för de "brott" som konstaterats under protesterna. Det framgår inte hur många av de anklagade som ska släppas, eller om det rentav gäller alla. I förslaget nämns också sänkta straff.
Det är inte känt hur många som gripits av iranska myndigheter under de senaste månaderna. Förutom demonstranter så har journalister, advokater och opinionsbildare bland många andra fängslats av regimen.
Hundratals personer tros ha dödats i tillslag och vid demonstrationer, men officiella uppgifter om antal skadade och döda anses av oberoende bedömare vara friserade.
Uppgiften om amnesti är samtidigt ett första officiellt tecken på hur omfattande tillslagen och gripandena har varit i Iran.
Uppmaning till reform
I samband med årsdagen av revolutionen kom uppgifter från AFP om att Irans tidigare president Mohammad Khatami och tidigare premiärminister Mir Hossein Mousavi har krävt "fundamentala förändringar" av det politiska systemet i Iran.
I ett uttalande på söndagen säger Khatami att "det är uppenbart idag att det finns ett utbrett missnöje" i det iranska samhället. Mousavi gick ett steg längre i sitt uttalande:
"Iran och iranier behöver och är redo för grundläggande omvandling som är utstakad av rörelsen 'Kvinna, liv, frihet'".