Nya kärnsamtal med Iran denna månad

Kärnenergiförhandlingar med Iran kommer att återupptas den 29 november, med parter på plats i Wien.

EU:s representant Enrique Mora har enats om nya kärnsamtal i ett telefonsamtal med Iran. Arkivbild.

EU:s representant Enrique Mora har enats om nya kärnsamtal i ett telefonsamtal med Iran. Arkivbild.

Foto: Florian Schroetter/AP/TT

Iran2021-11-03 20:19

EU:s representant Enrique Mora har enats med Irans chefsförhandlare Ali Bagheri Khan om tid och plats, meddelar såväl EU som Iran på varsitt håll.

Om Iran menar allvar så återstår nog endast ett fåtal hinder för att ett nytt avtal ska kunna komma till stånd, meddelar USA:s utrikesdepartement.

Ali Bagheri Khan beskriver det som förhandlingar om att få bort de "olagliga och inhumana" sanktioner som USA och EU har lagt på Iran.

Det tidigare avtalet från 2015 sades upp av USA:s förre president Donald Trump, varpå Iran började ta kliv ifrån avtalet och anrika uran.

I våras, efter det amerikanska maktskiftet, inleddes samtal om att återuppliva avtalet i någon form. I juni avbröts dessa samtal, några dagar efter att Iran valt den mycket konservative Ebrahim Raisi till ny president. Sedan sköts ett eventuellt återupptagande fram på obestämd framtid.

Bakom det tidigare avtalet om Irans kärnenergiprogram stod FN:s fem permanenta medlemmar (Frankrike, Storbritannien, USA, Ryssland och Kina) samt Tyskland. Målet från de sex ländernas sida är att Iran inte ska kunna tillverka kärnvapen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!