Regimkritiker i Iran frisläppt ur fängelse

Efter tre månader i fängelse släpps en av Irans mest välkända dissidenter, uppger hans bror. Den regimkritiske Majid Tavakoli greps kort efter det att de landsomfattande protesterna började.

De landsomfattande protesterna i Iran tog sin början för tre månader sedan. Arkivbild.

De landsomfattande protesterna i Iran tog sin början för tre månader sedan. Arkivbild.

Foto: AP/TT

Iran2022-12-20 12:39

I det ökända Evinfängelset satt Majid Tavakoli bakom galler i 89 dagar. Nu har han släppts fri mot borgen, skriver hans bror Mohsen Tavakoli på Twitter.

"Vi gläds av dessa nyheter men vår glädje kommer att vara fullkomlig först när alla våra kära som sitter i fängelse släpps fria", twittrar Mohsen Tavakoli och bifogar en bild på sin bror som står utanför fängelsets murar med en rödvit blombukett i händerna.

Iran har fängslat framstående advokater, journalister, artister och andra kulturpersonligheter i ett försök att slå ned protesterna, som dock inte visar några tecken på att mattas av. Minst 14 000 människor har gripits, enligt FN.

De rasande protesterna utlöstes efter att den 22-åriga kurdiska kvinnan Mahsa Zhina Amini dött i iranska moralpolisens förvar den 16 september.

Bakgrund: Protesterna i Iran

Den största protestvågen som skakat Iran på många år startade med 22-åriga Mahsa Zhina Aminis död.

Amini, en kurdisk kvinna från nordvästra Iran, greps av moralpolis i Teheran den 13 september för att hon inte ansågs bära sin huvudsjal på korrekt vis.

Amini fördes till sjukhus efter att ha segnat ner och fått vad polisen hävdar var en hjärtattack. Detta bestrids av 22-åringens familj, som hävdar att hon utsatts för kraftigt våld mot huvudet. Den 16 september avled Amini på sjukhus efter att ha legat i koma.

Vid Aminis begravning i hemorten utbröt spontana protester, som därefter utvecklades till en demonstration där kvinnor tog av sig huvudduken och skanderade slagord mot regimen. Protesterna spred sig snabbt över landet och har sedan dess kommit att handla om mycket mer än bara den obligatoriska slöjan.

Vid många tillfällen har demonstrationerna slagits ned med brutalt våld från regimens säkerhetsstyrkor.

Hundratals har dödats och tiotusentals har gripits. Ännu fler av de gripna riskerar att dömas till döden för sin medverkan i protesterna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!