Schackspelaren flyr Iran – tävlade utan hijab

Djupt koncentrerad. Och utan hijab. Bilderna på iranska Sara Khadem, från VM i snabbschack, blev en världsnyhet. Nu står det klart att hon inte återvänder till hemlandet.

Sara Khadem i aktion under snabbschack-VM i kazakiska Almaty.

Sara Khadem i aktion under snabbschack-VM i kazakiska Almaty.

Foto: Lennart Ootes/Fide

Iran2022-12-31 20:46

Hon är en av Irans främsta schackspelare, med flera tunga mästerskapstitlar på meritlistan. Men när Sara Khadems namn nu sprids över världen handlar det inte om hennes strategiska färdigheter vid brädet, utan om vad som tolkats som en ordlös protest mot hemlandets styre.

Under det nyligen avslutade VM i blixt- och snabbschack, som avgjordes i kazakiska Almaty, spelade 25-åriga Khadem samtliga matcher utan den hijab som Irans teokratiska regim kräver ska bäras.

Iran skakas sedan september av massiva demokratiprotester med feministiska förtecken. Den tändande gnistan var Mahsa Zhina Aminis död i moralpolisens förvar. Den unga kurdiska kvinnan, på besök i huvudstaden Teheran, hade gripits anklagat för att inte bära sin huvudduk korrekt.

Hyllningar och farhågor

Parallellt med hyllningar för hennes mod har farhågor väckts om vad som kan hända Sara Khadem vid återkomsten till Iran. Idrottsutövare och kulturpersonligheter som uttalat stöd för proteströrelsen har tidigare gripits av regimen.

När Irans fotbollslandslag inte sjöng med i nationalsången under VM i Qatar hotade iranska Revolutionsgardet, enligt uppgifter i internationella medier, att utsätta spelarnas anhöriga för tortyr.

Hemlig ort i Spanien

Nu står det klart att Sara Khadem inte planerar att resa tillbaka till hemlandet.

"Hon är väl medveten om att hennes säkerhet är i fara om hon återvänder till Iran", skriver spanska dagstidningen El País med hänvisning till källor nära Khadem.

Tillsammans med sin make och parets spädbarn kommer hon i stället att bosätta sig på hemlig ort i Spanien.

Enligt källorna är det osannolikt att Sara Khadem någonsin kommer att representera Iran i internationella schacksammanhang igen: "Men man vet aldrig."

Bakgrund: Protesterna i Iran

Den största protestvågen som skakat Iran på många år startade med 22-åriga Mahsa Zhina Aminis död.

Amini, en kurdisk kvinna från nordvästra Iran, greps av moralpolis i Teheran den 13 september för att hon inte ansågs bära sin huvudsjal på korrekt vis.

Amini fördes till sjukhus efter att ha segnat ner och drabbats av vad polisen hävdar var en hjärtattack. Detta bestrids av 22-åringens familj, som hävdar att hon utsatts för kraftigt våld mot huvudet. Den 16 september avled Amini på sjukhus efter att ha legat i koma.

Vid Aminis begravning i hemorten utbröt spontana protester, som därefter utvecklades till en demonstration där kvinnor tog av sig huvudduken och skanderade slagord mot regimen. Protesterna spred sig snabbt över landet och har sedan dess kommit att handla om mycket mer än bara den obligatoriska slöjan.

Vid många tillfällen har demonstrationerna slagits ned med brutalt våld från regimens säkerhetsstyrkor.

Hundratals har dödats och tiotusentals har gripits. Ännu fler av de gripna riskerar att dömas till döden för sin medverkan i protesterna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!