I ett uttalande som förs fram av landets statliga medier gör chefsåklagare Mohammad Jafar Montazeri gällande att moralpolisen "inte har någonting att göra med rättsväsendet" och att den har lagts ned.
Uppgiften kommer från den iranska nyhetsbyrån Isna. På ett religiöst möte fick statsåklagaren Montazeri en fråga om varför sedlighetspolisen höll på att läggas ned, varpå han svarade.
Antydningar om moralpolisens minskade inflytande har tidigare framförts av representanter för regimen.
Tonläget var samtidigt trevande när talespersonen för det iranska parlamentsrådet kommenterade utvecklingen:
– Det bästa sättet att bemöta upploppen är att lyssna på folkets verkliga krav, sade talespersonen Seyyed Nezamoldin Mousavi och nämnde privatekonomiska umbäranden för många.
Talar om "flexibilitet"
Irans konservative president Ebrahim Raisi slog på lördagen fast att islamiska grundvärderingar utgör stommen i landets konstitution.
– Men det finns sätt att implementera grundlagen på flexibla sätt, tillade Raisi.
Lagen om sjaltvång infördes 1983, fyra år efter den islamiska revolutionen.
Den så kallade moralpolisen instiftades år 2005 under president Mahmoud Ahmadinejad och året därpå började de patrullera i det offentliga. Den faller under den nationella polismyndigheten och enligt dess formella namn ska den ge "vägledning". Till sin hjälp har den haft tillgång till vapen och särskilda anläggningar där gripna har hållits kvar för religiös indoktrinering.
Dessa poliser har framför allt arbetat med att se till att kvinnor följer lagen om att bära hijab i det offentliga, men också sett till att människor i allmänhet för ett dygdigt leverne som anses falla inom de konservativa religiösa ramarna.
Greps och dog
De väldiga protesterna i Iran tog fart när den 22-åriga Mahsa Zhina Amini dog i häkte efter att ha förts bort av den ökända sedlighetspolisen, som hade haft synpunkter på hur hon bar sin slöja. Enligt uppgifter blev hon misshandlad till den grad att hon hamnade i koma och fördes till sjukhus, där hon senare avled.
Flera hundra människor har dödats i samband med protesterna. Observatörer, ofta med bas utanför Iran, beräknar att närmare 450 personer har dött. FN:s människorättschef Volker Türk har tidigare sagt att över 14 000 människor har gripits av iranska säkerhetsstyrkor i samband med protester.
EU och USA har under hösten riktat sanktioner mot ledande företrädare för moralpolisen.