Uppgifter: Polisvåld bakom fängelsebrand

Den dödliga branden på iranska Evinfängelset bröt ut efter att kravallpoliser i flera dagar provocerat fångarna, enligt uppgifter till nyhetsbyrån Reuters.

Flera personer dog när ökända Evinfängelset brann den 15 oktober.

Flera personer dog när ökända Evinfängelset brann den 15 oktober.

Foto: Regimtrogna nyhetsbyrån Mizan via AP/TT

Iran2022-10-21 10:27

Två dagar före branden på det ökända Evinfängelset i Teheran den 15 oktober hade iranska kravallpoliser kommit till dit och patrullerat i korridorerna. Poliserna ska ha slagit med batonger på celldörrarna och skrikit regimvänliga budskap, rapporterar nyhetsbyrån Reuters och hänvisar till sex källor, bland dem en intagen på avdelningen som brann.

Utan tidigare provokationer från de intagna ska poliserna ha patrullerat från torsdagen till söndagen före fängelsebranden, i vilken åtta personer dog. Först efter det ska fångarna enligt källorna ha ropat tillbaka regimkritiska slagord som använts under de landsomfattande protester som pågått i Iran sedan september – varpå poliserna reagerade med våld.

En granskning från människorättsorganisationen Amnesty International tyder på att branden "varit ett resultat av myndigheternas användning av olagligt våld mot fångarna". Bland annat vittnar flera fångar och deras anhöriga om att vakternas beskjutning mot fångarna började runt klockan åtta på kvällen – mer än en och en halv timme före Teherans brandkår fick larm om branden.

Det är ännu inte helt fastställt vad som orsakade branden, som regimen påstår bröt ut efter ett bråk mellan fångar.

Evinfängelset är ökänt för människorättsvidriga behandlingar av de intagna, som ofta fängslats av politiska skäl.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!